Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
Boże NarodzenieCIASTACiasta kremowe, przekładaneKomuniaWielkanoc

Makowa Panienka

by Justyna Dragan 27 sierpnia 2017
autor Justyna Dragan 27 sierpnia 2017
Ciasto o wdzięcznej nazwie Makowa Panienka. Dwa makowo-kokosowe blaty z mielonymi migdałami. Pomiędzy blatami dżem wiśniowy lub żurawinowy i niezawodny biały krem z mascarpone, białej czekolady i kremówki. Ciasto obsypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Od jakiegoś czasu bardzo popularne i lubiane ciasto. Klasycznie robione z kremem budyniowo-maślanym. U mnie jednak w nieco lżejszej wersji. Polecam!



Składniki: (na blaszkę 25×35 cm)

Blaty makowo-kokosowe:
8 białek
szczypta soli
150 g cukru
4 żółtka
100 g wiórek kokosowych
150 g suchego maku
100 g mielonych migdałów

Poncz:
letnia woda wymieszana z sokiem z cytryny i cukrem pudrem (ewentualnie można dodać odrobinę dowolnego alkoholu)

Krem:
600 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
250 g serka mascarpone
200 g białej czekolady

Dodatkowo:
słoiczek dżemu wiśniowego lub żurawinowego
70 g wiórek kokosowych
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka masła
suszona/świeża żurawina lub wiśnie do dekoracji ciasta



Przygotowanie:


Blaty makowo-kokosowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, nieustannie miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka, ubijać dalej. Na koniec wsypać suche składniki (wiórki kokosowe, mak i zmielone migdały). Całość delikatnie wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą.

Powstałą masę przełożyć do blaszki o wymiarach 35×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na dwa równe blaty ciasta.

Krem: Białą czekoladę posiekać, po czym wrzucić do metalowej miski. Rozpuścić w kąpieli wodnej (jak to się robi, możesz przeczytać w tej notce), przestudzić.

W misce zmiksować serek mascarpone stopniowo wlewając przestudzoną, ale nadal płynną czekoladę. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone z czekoladą. Zmiksować do uzyskania jednolitego i puszystego kremu.

Pierwszy blat makowo-kokosowy nasączyć wodą z cytryną i cukrem pudrem (ewentualnie z alkoholem). Wysmarować go dżemem, następnie wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać i przykryć II blatem ciasta. Również go nasączyć. Na wierzch wyłożyć resztę kremu.

Wiórki kokosowe podprażyć na patelni wraz z masełkiem i cukrem pudrem. Po ostudzeniu posypać nim wierzch ciasta. Ciasto udekorować suszoną/ świeżą żurawiną lub wiśniami. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego!

Inspiracja: klik

biała czekoladadżemmakmigdałyserek mascarponeśmietana kremówkawiórki kokosowewiśnie
32 komentarze
16
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Jabłka w cieście naleśnikowym+ SmartChef-zaproszenie
następny
Podwójny sernik piernikowo-śliwkowy

Zobacz również

Ciasto Poduszkowiec

Jadalne doniczki czekoladowe

Kruchy torcik w kształcie serca

Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Bananowe FIT ciasto z czekoladą

Sernik creme brulee

Ebook “Świąteczne wypiekanie”

32 komentarze

gosia m 27 sierpnia 2017 - 10:58

Cudowna 😉

odpowiedz
Anonimowy 24 października 2017 - 20:24

Witam ��

Chciałabym wykorzystać Pani przepis do zrobienia tortu ( blaszka 28cm ).
Proszę mi podpowiedzieć ile składników muszę wykorzystać aby wyszedł ładny biszkopt ( 3 blaty )?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.

odpowiedz
Justyna Dragan 25 października 2017 - 04:48

Na 3 blaty w tortownicy o średnicy 28 cm wystarczą składniki podane w przepisie (z 8 białek). Proszę pamiętać, że czas pieczenia może się wtedy wydłużyć.

Na dwa blaty w tortownicy o średnicy 28 cm należy użyć 0,70% składników podanych w przepisie (czyli niecałe 6 białek, szczypta soli, 105 g cukru, niecałe 3 żółtka, 70 g wiórek kokosowych i zmielonych migdałów oraz 105 g maku).

Pozdrawiam!

odpowiedz
Katarzyna 27 grudnia 2020 - 12:58

Ciasto pyszne 🙂 swiateczny hit 🙂
Ale mam pytanie – blaty moga się kruszyc? Po przekrojeniu ciasta na pol nie udalo mi sie sciagbnac gornej warstwy bez porozrywania.

odpowiedz
Justyna Dragan 1 stycznia 2021 - 20:36

Jeśli górna skorka nie odstaje, nie marszczy się, to można pominąć ten etap 🙂

odpowiedz
Ukojenie Podniebienia 16 listopada 2017 - 18:48

Zatkało mnie jak to zobaczyłam ale widzę, że jest z tym trochę zabawy.
Tak czy inaczej trafia na moją kilometrową listę 😀

odpowiedz
Anonimowy 20 listopada 2017 - 19:08

piszesz ze pierwszy blat miodowo kokosowy a w przepisie nie ma mowy o miodzie.Przejęzyczenie?

odpowiedz
Justyna Dragan 20 listopada 2017 - 19:14

Już poprawione, dziękuję 🙂 Oczywiście miało być makowo-kokosowy. Pozdrawiam!

odpowiedz
Meg 3 grudnia 2017 - 23:53

Witam. Chciałam tylko tak wspomnieć o dżemie… na zdjęciu widzę ze jest na pierwszym blacie ale nie jest to wspomniane w przepisie.
Pozdrawiam Meg

odpowiedz
Justyna Dragan 4 grudnia 2017 - 05:12

Dziękuję, moje przeoczenie. Pozdrawiam serdecznie 🙂

odpowiedz
Anonimowy 20 grudnia 2017 - 14:00

CZY MIGDAŁY MOZNA ZASTAPIC ZAPACHEM MIGDAŁOWYM

odpowiedz
Justyna Dragan 20 grudnia 2017 - 14:27

Nie polecam 🙂

odpowiedz
Makowa Panienka - Kulinarne Przeboje 22 grudnia 2017 - 16:29

Zrobiłam 🙂 Wyszło pysznie 😉

odpowiedz
Justyna Dragan 22 grudnia 2017 - 17:38

No i pięknie 😉 Spokojnych świąt!!

odpowiedz
Anonimowy 9 marca 2018 - 12:01

Czy 150 g cukru to nie błąd w przepisie??

odpowiedz
Justyna Dragan 9 marca 2018 - 12:39

Nie, wszystko jest w porządku 🙂

odpowiedz
Anonimowy 25 marca 2018 - 14:05

A maku nie trzeba sparzyć i zmielić?

odpowiedz
Justyna Dragan 25 marca 2018 - 17:42

Nie 🙂
Tutaj dajemy w całości.
Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 28 marca 2018 - 15:32

Czy do kremu nie dodajemy żelatyny lub śmietan fix, nie będzie za rzadki podczas krojenia?

odpowiedz
Justyna Dragan 28 marca 2018 - 16:06

Nie potrzeba ani żelatyny ani śmietan-fixów 🙂
Serek mascarpone i biała czekolada powodują, że krem jest stabilny po schłodzeniu. Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 28 marca 2018 - 16:47

Dziękuje bardzo i również pozdrawiam! 🙂

odpowiedz
Anonimowy 4 kwietnia 2018 - 16:01

W smaku pyszne,ale krem mimo tego ciasto stało w lodówce był bardzo rzadki,niestety nie nadawało się aby poczęstować nim gości.

odpowiedz
Justyna Dragan 4 kwietnia 2018 - 16:10

Czy śmietanka kremówka została ubita na sztywno przed zmiksowaniem jej z serkiem mascarpone i białą czekoladą?

odpowiedz
Anonimowy 4 kwietnia 2018 - 16:49

tak,oczywiście, następnym razem po prostu dodam żelatyny,żal mi tylko że nie mogłam się pochwalić nowym ciastem w święta:(

odpowiedz
Justyna Dragan 4 kwietnia 2018 - 17:48

Przepis został wielokrotnie wypróbowany nie tylko przeze mnie, ale również przez wielu czytelników 🙂 Ciężko mi powiedzieć, co może być powodem zbyt rzadkiego kremu.

odpowiedz
Renata J 6 listopada 2018 - 13:08

To raczej wersja bardziej kaloryczna. Policz kalorie na wersje budyniową i na śmietanową. Mi wyszło cały krem budyniowy – 2295 kcal. i cały krem śmietanowy 3859 kcal.

odpowiedz
Anonimowy 12 listopada 2018 - 18:30

Czy można czymś zastąpić migdały? Jedna osoba z rodziny jest na nie uczulona.

odpowiedz
Justyna Dragan 13 listopada 2018 - 08:04

Można zastąpić orzechami włoskimi 🙂

odpowiedz
Anonimowy 19 listopada 2018 - 13:54

Dzięki:)

odpowiedz
Anonimowy 15 grudnia 2018 - 22:09

Mam obawy co do miksowania mascarpone z rozpuszczoną czekolada, bo kiedyś mi się zważyła taka kombinacja, zatem czy mogę zrobić to na zasadzie takiej jak krem ganache?

odpowiedz
Justyna Dragan 16 grudnia 2018 - 06:36

Tak 😉

odpowiedz
Justyna 2 marca 2022 - 12:42

Witam. Pani Justynko ile to jest 600 g śmietanki kremówki?

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK “CIASTA I DESERY BEZ PIECZENIA”

Popularne

  • 1

    Sałatka Caprese

  • 2

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 3

    Ciasto Poduszkowiec

  • 4

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 5

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 6

    Sernik creme brulee

  • 7

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 8

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 9

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 10

    Szybka focaccia

  • 11

    Tradycyjne pączki

  • 12

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 13

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Szalotka - Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
  • Ola - Jagodzianki- najlepsze!
  • Justyna Dragan - Jagodzianki- najlepsze!
  • Danielaa - Szarlotka kokosowa
  • Anna - Jagodzianki- najlepsze!

Tagi

banany biała czekolada biszkopciki budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
✨ KLASYCZNY HUMMUS ✨ Daj znać, jak tam Twoje ✨ KLASYCZNY HUMMUS ✨

Daj znać, jak tam Twoje „relacje” z hummusem 😁 Lubisz? Robisz? 😎

Łap moje proporcje i skromne wskazówki ❤️❤️

OBSERWUJ @justyna_dragan 

SKŁADNIKI:

Hummus:
✨ 400 g ugotowanej ciecierzycy (czyli ok. 170-200 g suchej)
✨ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
✨ 180 g tahini
✨ 30 ml soku z cytryny
✨ 2 większe lub 3 małe ząbki czosnki
✨ ok. 80- 100 ml bardzo zimnej wody
✨ sól, kumin rzymski mielony

Do podania:
✨ oliwa z oliwek, kumin, czosnek niedźwiedzi, ugotowana ciecierzyca

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od ciecierzycy. Mamy tu dwie opcje do wyboru:
- opcja pierwsza ▶️ wersja szybka. Korzystamy z ugotowanej już ciecierzycy ze słoika lub w ostateczności z puszki.
- opcja druga ▶️ gotujemy ciecierzycę sami. I tę wersję polecam i omawiam poniżej :).

1️⃣ Suchą ciecierzycę płuczemy kilkukrotnie na sicie, po czym zalewamy w misce wodą do pokrycia (ciecierzyca wchłonie bardzo dużo wody, więc nie może być jej za mało). Odstawiamy na noc do namoczenia (na ok. 12 h).

2️⃣ Ponownie płuczemy, odcedzamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy sporą ilością wody oraz dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej. Całość gotujemy, aż ziarna będą miękkie (ok. 20-60 minut). Ciecierzyca powinna bez problemu rozgnieść się w palcach. Podczas gotowania tworzącą się na powierzchni szumowinę należy zbierać i wyrzucać. Ugotowaną ciecierzycę odstawiamy do wystudzenia, najlepiej w wodzie, w której się gotowała. Jeśli najpierw ją odcedzimy i wtedy pozostawimy do wystudzenia, niestety wyschnie i uzyskanie kremowego hummusu będzie utrudnione … Przed blendowaniem usuwam łupinki. Jak? Pocieram w wodzie, łupinki unoszą się na powierzchnię, wylewam wodę z łupinkami. Czynność powtarzam kilka razy.

3️⃣ Blendujemy z tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i kuminem na gładką pastę sprawdzi się blender ręczny, malakser, thermomix). Stopniowo wlewamy zimną wodę i wciąż blendujemy (ilość wody kontrolujcie, może się okazać, że zużyjecie jej mniej/więcej).

4️⃣ Gotowy hummus polewamy oliwą, dekorujemy czosnkiem, kuminem, jak kto lubi :). Przechowujemy w lodówce do 5 dni. Smacznego!

#hummus#chleb#justynadragan#domowyhummus#sourdoughbread#homemade#foodblogger#foodphotography
Masz tylko jeden ruch 😎 Kręcisz owocowym kołe Masz tylko jeden ruch 😎
Kręcisz owocowym kołem fortuny i sięgasz po…. 🧐😅

Dawaj!
Moja dłoń zmierza po truskawki… lub borówki!!! Ajjj ciężko mi wybrać hehe 😜

#jogurtowce#jagody#blueberriesfoodie#delicious#lody#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend#fit#fitness
🫒 SZYBKA FOCACCIA 🫒 Piekę ją regularnie, 🫒 SZYBKA FOCACCIA 🫒

Piekę ją regularnie, świetny pomysł na przekąskę/przystawkę 🖐😎 Moja ulubiona wersja to ta z filmiku: zielone oliwki, rozmaryn i sól. Wypróbuj!!

📩 …i zapisz koniecznie ten post! Kto wie, kiedy przyda Ci się ten przepis 📩

SKŁADNIKI

(na jedną focaccię)

Ciasto:
✨ 10 g świeżych drożdży
✨ 250 ml letniej wody
✨ 1 łyżka cukru
✨ 400 g mąki pszennej
✨ 1 i 1/4 łyżeczka soli
✨ 40 ml oliwy z oliwek

Dodatkowo:
✨ oliwa z oliwek

Propozycje dodatków:
✨ zielone oliwki, rozmaryn, gruboziarnista sól
✨ czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe, gruboziarnista sól
✨ buraki, gorgonzola, zioła
✨ suszone pomidory, cytryna, pieprz
✨ szparagi, rozmaryn, gruboziarnista sól

PRZYGOTOWANIE

1️⃣ Ciasto: Na początku przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu świeże drożdże wkruszyć do miseczki, rozpuścić w 50 ml letniej wody z cukrem i 2 łyżkami mąki. Całość wymieszać i odstawić na 20 minut do ruszenia drożdży (rozczyn wyraźnie zwiększy swoją objętość).

2️⃣ Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić mikserem z hakiem, aż ciasto będzie nawijać się na mieszadło, będzie elastyczne i lepkie (potrwa to kilka minut). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto na 60-90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). 

3️⃣ Następnie wyłożyć ciasto do natłuszczonej oliwą formy (lub wyścielonej papierem do pieczenia), rozciągnąć na całą powierzchnię. Na wierzch wylać trochę oliwy, palcami zrobić wgłębienia. Focaccie odstawić na 20-30 minut. Ponownie zrobić wgłębienia i wyłożyć dowolne dodatki. 

4️⃣ Piec w 220 st.C przez 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć, podawać na ciepło. Smacznego!

RADY: 

✨ świeże drożdże możecie zastąpić suchymi. Dajemy ich wtedy 2x mniej niż świeżych i pomijamy przygotowanie rozczynu (od razu łączymy wszystkie składniki ciasta),

✨ im większą formę użyjecie, tym focaccia będzie niższa,

✨ w celu przywrócenia świeżości focacci, wystarczy podgrzać ją w mikrofalówce lub w piekarniku przez kilka minut.

#justynadragan#homemade#mniam#yummy#photography#instaphoto#baked#foodlover#breakfast#bułki#focaccia#rozmaryn#oliwa#cherry#pomidorkikoktajlowe#focaccia
💜 WYZWANIE #jagodziankidraganki 2022 … dobi 💜 WYZWANIE #jagodziankidraganki 2022 

… dobiegło końca 🫐🥰

🫐 grubo ponad pół miliona wyświetleń rolki 
🫐 ponad 16 tys. osób zapisało wideo, kilkaset osób skorzystało z przepisu i pochwaliło się efektami tutaj na IG 😎
🫐 z piekarników wyszło nam tysiące jagodzianek!
🫐 okradliśmy z jagód kilka lasów (🤪), 🫐 przerobiliśmy setki kilogramów mąki 🫣😅

Co to był za jagodowy lipiec!!

Tak jak obiecałam, w tym roku pragnę nagrodzić moimi ebookami 3 osoby, których materiały spodobały mi się najbardziej!

🤍 @juliet.lesniewicz 
🤍 @emilahyt 
🤍 @szalenstwo_w_quchni 

Gratuluję dziewczyny i zapraszam do kontaktu ▶️ PRIV 🫐🥰😘

Dzięki każdemu za udział! Dzięki za każde przysłane zdjęcie, relacje i wideo 🖐😎 Za rok powtarzamy! To już nasza fioletowa tradycja 🫐💜💜

#jagodzianki#blueberriesfoodie#delicious#cake#rolls#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend
MINI JOGURTOWCE Z JAGODAMI 😎 Deser na letnie dn MINI JOGURTOWCE Z JAGODAMI 😎 Deser na letnie dni! Bez pieczenia 🫐 

Przepis poniżej, a ja przypominam, że tylko do jutra (do niedzieli) czekam na Wasze #jagodziankidraganki 😁🫐🫐 To ostatni moment, by wziąć udział w tegorocznym wyzwaniu 😎

SKŁADNIKI:

Spód:
🫐 100 g prażonych orzeszków ziemnych lub migdałów (bez skórki)
🫐 10 g naturalnego gorzkiego kakao
 🫐 35 g miodu

Warstwa biała:
🫐 300 g jogurtu greckiego
🫐 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
🫐 30 g ksylitolu (lub więcej)
🫐 6 g żelatyny w proszku + 30 ml zimnej wody

Warstwa jagodowa:
🫐 250 g jogurtu greckiego
🫐 100 g jagód
🫐 40 g ksylitolu (lub więcej)
🫐 6 g żelatyny w proszku + 30 ml zimnej wody

Do dekoracji:
🫐 świeże borówki
🫐 listki mięty

PRZYGOTOWANIE:

1️⃣ Spód: orzechy lub migdały zmielić z kakao na pyłek. Następnie wymieszać z miodem. Masę wyłożyć do kilku małych rantów cukierniczych (u mnie 4 ranty o średnicy 8 cm). Schłodzić w lodówce.

2️⃣ Warstwa biała: żelatynę namoczyć kilka minut w zimnej wodzie, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Jogurt wymieszać z ksylitolem, dodać żelatynę, wymieszać. Masę wylać na schłodzone spody w rantach. Ponownie umieścić w lodówce do stężenia.

3️⃣ Warstwa jagodowa: żelatynę namoczyć kilka minut w zimnej wodzie, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Jagody i jogurt zblendować, przetrzeć przez sito, by pozbyć się “skórek” jagód. Dodać ksylitol oraz rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Jagodową masę wylać na stężałą warstwę białą. Schłodzić do zastygnięcia.

4️⃣ Mini jogurtowce z jagodami oddzielić nożykiem od rantów, udekorować borówkami i świeżą miętą. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

RADY:

🫐 jeśli mini jogurtowce z jagodami mają postać kilka godzin w temperaturze pokojowej, warto dodać do poszczególnych warstw nieco więcej żelatyny- będą stabilniejsze.

#jogurtowce#jagody#blueberriesfoodie#delicious#lody#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend#fit#fitness
🍫 MINI SERNICZKI Z OREO (na zimno) 🍫 Ile pr 🍫 MINI SERNICZKI Z OREO (na zimno) 🍫

Ile przyjemności, gdy wtapiając widelczyk natrafiamy na kawałek oreo 😅

Koniecznie wypróbujcie te mini serniczki, a przepis szukajcie w ebooku „Ciasta i desery bez pieczenia” 😁

Dla tych, którzy wciąż go nie mają ▶️ zostawiam link w bio @justyna_dragan ❤️

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake#oreocheesecake
😎 SERNIK BEZ SERA 😎 … na kwaśnej śmieta 😎 SERNIK BEZ SERA 😎

… na kwaśnej śmietanie 18% 😁

Pewniak na każdą imprezę! Śmiało zmieniaj owoce 🍓🍒🫐 Zapisz post, by nie zniknął wśród innych

SKŁADNIKI:
(na blaszkę o wymiarach 33×22 cm)

Ciasto kruche:
✨ 480 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
✨ 5 żółtek
✨ 100 g cukru pudru
✨ 250 g zimnego masła
✨ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:
✨ 5 białek
✨ szczypta soli
✨ 1 i 1/4 szklanki cukru
✨ 1200 g kwaśnej śmietany 18%
✨ 2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (2×40 g)

Dodatkowo:
✨ 400 g drobnych owoców (malin, truskawek, borówek, porzeczek itp.)
✨ cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

1️⃣ Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Owinąć je w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na 3 godziny (lub dłużej, można pozostawić na całą noc. Gdy nie mam czasu, zostawiam na godzinę i też jest okej ;)).

2️⃣ Jedną część ciasta zetrzeć na tarce na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie podociskać dłonią. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia.

3️⃣ Masa śmietankowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (to ważne!). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wlać śmietanę, wsypać przesiane budynie i całość krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką (tylko do połączenia).

4️⃣ Masę śmietankową wyłożyć na spód ciasta, wyrównać. Na wierzchu wysypać owoce (truskawki warto wcześniej pokroić na mniejsze kawałki). Całość posypać II częścią startego ciasta. 

5️⃣ Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50 minut, aż ciasto urośnie, popęka, a górna kruszonka się zezłoci. Po tym czasie pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Następnie schłodzić w lodówce kilka godzin. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#strawberries#recipe#cake#gymtime#fit#chocolatecake#chocolate#czekolada
Obojętnie gdzie mieszkasz, oznacz proszę swoją Obojętnie gdzie mieszkasz, oznacz proszę swoją ULUBIONĄ PIEKARNIĘ, której chleb i wypieki nigdy Cię nie zawiodły! 😎🍞

Niech ten post będzie polecajką dla koleżanki niżej 😘😇 Kto wie, może wyłapiemy prawdziwe perełki w poszczególnych miastach ❤️❤️

Dawaj! 😎

Ze swojej warszawskiej strony nie sposób nie wymienić:

✨ @art_bakery_zoliborz 
✨ @chlebotworcy 
✨ @calawmacepiekarnia 
✨ @rano_piekarnia 

A na zdjęciu jeden z moich ostatnich bochenków 🍞 Nieustannie jaram się każdym etapem przygotowania i pracy z ciastem o coraz to wyższej hydracji 😁

#breadmaking#breadbaking#justynadragan#levain#sourdoughbread#sourdough#naturalyeast#lamination#starter#bake#breadporn#foodphotography#food#foodblogger#flour#bagietki#homemade#homebread
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT