Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Boże NarodzenieCIASTACiasta kremowe, przekładaneKomuniaWielkanoc

Makowa Panienka

by Justyna Dragan 27 sierpnia 2017
autor Justyna Dragan 27 sierpnia 2017
Ciasto o wdzięcznej nazwie Makowa Panienka. Dwa makowo-kokosowe blaty z mielonymi migdałami. Pomiędzy blatami dżem wiśniowy lub żurawinowy i niezawodny biały krem z mascarpone, białej czekolady i kremówki. Ciasto obsypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Od jakiegoś czasu bardzo popularne i lubiane ciasto. Klasycznie robione z kremem budyniowo-maślanym. U mnie jednak w nieco lżejszej wersji. Polecam!



Składniki: (na blaszkę 25×35 cm)

Blaty makowo-kokosowe:
8 białek
szczypta soli
150 g cukru
4 żółtka
100 g wiórek kokosowych
150 g suchego maku
100 g mielonych migdałów

Poncz:
letnia woda wymieszana z sokiem z cytryny i cukrem pudrem (ewentualnie można dodać odrobinę dowolnego alkoholu)

Krem:
600 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
250 g serka mascarpone
200 g białej czekolady

Dodatkowo:
słoiczek dżemu wiśniowego lub żurawinowego
70 g wiórek kokosowych
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka masła
suszona/świeża żurawina lub wiśnie do dekoracji ciasta



Przygotowanie:


Blaty makowo-kokosowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, nieustannie miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka, ubijać dalej. Na koniec wsypać suche składniki (wiórki kokosowe, mak i zmielone migdały). Całość delikatnie wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą.

Powstałą masę przełożyć do blaszki o wymiarach 35×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na dwa równe blaty ciasta.

Krem: Białą czekoladę posiekać, po czym wrzucić do metalowej miski. Rozpuścić w kąpieli wodnej (jak to się robi, możesz przeczytać w tej notce), przestudzić.

W misce zmiksować serek mascarpone stopniowo wlewając przestudzoną, ale nadal płynną czekoladę. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone z czekoladą. Zmiksować do uzyskania jednolitego i puszystego kremu.

Pierwszy blat makowo-kokosowy nasączyć wodą z cytryną i cukrem pudrem (ewentualnie z alkoholem). Wysmarować go dżemem, następnie wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać i przykryć II blatem ciasta. Również go nasączyć. Na wierzch wyłożyć resztę kremu.

Wiórki kokosowe podprażyć na patelni wraz z masełkiem i cukrem pudrem. Po ostudzeniu posypać nim wierzch ciasta. Ciasto udekorować suszoną/ świeżą żurawiną lub wiśniami. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego!

Inspiracja: klik

biała czekoladadżemmakmigdałyserek mascarponeśmietana kremówkawiórki kokosowewiśnie
31 komentarzy
6
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Jabłka w cieście naleśnikowym+ SmartChef-zaproszenie
następny
Podwójny sernik piernikowo-śliwkowy

Zobacz również

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Makaroniki piernikowe

Quiche z brokułami (książka „7 sposobów” Jamiego Olivera)

Limonkowy sernik z białą czekoladą

Jagielnik kokosowo-jagodowy

Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym

Letnie ciasto maślane z kremem ananasowym i świeżymi...

31 komentarzy

gosia m 27 sierpnia 2017 - 10:58

Cudowna 😉

odpowiedz
Anonimowy 24 października 2017 - 20:24

Witam ��

Chciałabym wykorzystać Pani przepis do zrobienia tortu ( blaszka 28cm ).
Proszę mi podpowiedzieć ile składników muszę wykorzystać aby wyszedł ładny biszkopt ( 3 blaty )?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.

odpowiedz
Justyna Dragan 25 października 2017 - 04:48

Na 3 blaty w tortownicy o średnicy 28 cm wystarczą składniki podane w przepisie (z 8 białek). Proszę pamiętać, że czas pieczenia może się wtedy wydłużyć.

Na dwa blaty w tortownicy o średnicy 28 cm należy użyć 0,70% składników podanych w przepisie (czyli niecałe 6 białek, szczypta soli, 105 g cukru, niecałe 3 żółtka, 70 g wiórek kokosowych i zmielonych migdałów oraz 105 g maku).

Pozdrawiam!

odpowiedz
Katarzyna 27 grudnia 2020 - 12:58

Ciasto pyszne 🙂 swiateczny hit 🙂
Ale mam pytanie – blaty moga się kruszyc? Po przekrojeniu ciasta na pol nie udalo mi sie sciagbnac gornej warstwy bez porozrywania.

odpowiedz
Justyna Dragan 1 stycznia 2021 - 20:36

Jeśli górna skorka nie odstaje, nie marszczy się, to można pominąć ten etap 🙂

odpowiedz
Ukojenie Podniebienia 16 listopada 2017 - 18:48

Zatkało mnie jak to zobaczyłam ale widzę, że jest z tym trochę zabawy.
Tak czy inaczej trafia na moją kilometrową listę 😀

odpowiedz
Anonimowy 20 listopada 2017 - 19:08

piszesz ze pierwszy blat miodowo kokosowy a w przepisie nie ma mowy o miodzie.Przejęzyczenie?

odpowiedz
Justyna Dragan 20 listopada 2017 - 19:14

Już poprawione, dziękuję 🙂 Oczywiście miało być makowo-kokosowy. Pozdrawiam!

odpowiedz
Meg 3 grudnia 2017 - 23:53

Witam. Chciałam tylko tak wspomnieć o dżemie… na zdjęciu widzę ze jest na pierwszym blacie ale nie jest to wspomniane w przepisie.
Pozdrawiam Meg

odpowiedz
Justyna Dragan 4 grudnia 2017 - 05:12

Dziękuję, moje przeoczenie. Pozdrawiam serdecznie 🙂

odpowiedz
Anonimowy 20 grudnia 2017 - 14:00

CZY MIGDAŁY MOZNA ZASTAPIC ZAPACHEM MIGDAŁOWYM

odpowiedz
Justyna Dragan 20 grudnia 2017 - 14:27

Nie polecam 🙂

odpowiedz
Makowa Panienka - Kulinarne Przeboje 22 grudnia 2017 - 16:29

Zrobiłam 🙂 Wyszło pysznie 😉

odpowiedz
Justyna Dragan 22 grudnia 2017 - 17:38

No i pięknie 😉 Spokojnych świąt!!

odpowiedz
Anonimowy 9 marca 2018 - 12:01

Czy 150 g cukru to nie błąd w przepisie??

odpowiedz
Justyna Dragan 9 marca 2018 - 12:39

Nie, wszystko jest w porządku 🙂

odpowiedz
Anonimowy 25 marca 2018 - 14:05

A maku nie trzeba sparzyć i zmielić?

odpowiedz
Justyna Dragan 25 marca 2018 - 17:42

Nie 🙂
Tutaj dajemy w całości.
Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 28 marca 2018 - 15:32

Czy do kremu nie dodajemy żelatyny lub śmietan fix, nie będzie za rzadki podczas krojenia?

odpowiedz
Justyna Dragan 28 marca 2018 - 16:06

Nie potrzeba ani żelatyny ani śmietan-fixów 🙂
Serek mascarpone i biała czekolada powodują, że krem jest stabilny po schłodzeniu. Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 28 marca 2018 - 16:47

Dziękuje bardzo i również pozdrawiam! 🙂

odpowiedz
Anonimowy 4 kwietnia 2018 - 16:01

W smaku pyszne,ale krem mimo tego ciasto stało w lodówce był bardzo rzadki,niestety nie nadawało się aby poczęstować nim gości.

odpowiedz
Justyna Dragan 4 kwietnia 2018 - 16:10

Czy śmietanka kremówka została ubita na sztywno przed zmiksowaniem jej z serkiem mascarpone i białą czekoladą?

odpowiedz
Anonimowy 4 kwietnia 2018 - 16:49

tak,oczywiście, następnym razem po prostu dodam żelatyny,żal mi tylko że nie mogłam się pochwalić nowym ciastem w święta:(

odpowiedz
Justyna Dragan 4 kwietnia 2018 - 17:48

Przepis został wielokrotnie wypróbowany nie tylko przeze mnie, ale również przez wielu czytelników 🙂 Ciężko mi powiedzieć, co może być powodem zbyt rzadkiego kremu.

odpowiedz
Renata J 6 listopada 2018 - 13:08

To raczej wersja bardziej kaloryczna. Policz kalorie na wersje budyniową i na śmietanową. Mi wyszło cały krem budyniowy – 2295 kcal. i cały krem śmietanowy 3859 kcal.

odpowiedz
Anonimowy 12 listopada 2018 - 18:30

Czy można czymś zastąpić migdały? Jedna osoba z rodziny jest na nie uczulona.

odpowiedz
Justyna Dragan 13 listopada 2018 - 08:04

Można zastąpić orzechami włoskimi 🙂

odpowiedz
Anonimowy 19 listopada 2018 - 13:54

Dzięki:)

odpowiedz
Anonimowy 15 grudnia 2018 - 22:09

Mam obawy co do miksowania mascarpone z rozpuszczoną czekolada, bo kiedyś mi się zważyła taka kombinacja, zatem czy mogę zrobić to na zasadzie takiej jak krem ganache?

odpowiedz
Justyna Dragan 16 grudnia 2018 - 06:36

Tak 😉

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Sernik z masłem orzechowym

  • 2

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 3

    Piernik staropolski

  • 4

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 5

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 6

    Murzynek- wilgotny i puszysty

Najnowsze komentarze

  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Deser Snickers
  • Justyna Dragan o Makaroniki piernikowe
  • Anett o Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty
  • Oliwia o Makaroniki piernikowe

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie, 🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie,
Dopiero co 18stka, maturka, prawko, nasza Cytrynka...
Leci ten czas, oj leci 😅😁 Dobrze mieć zdrowie, poczucie bezpieczeństwa i bliskich obok ❤️ Urodzinki „świętuję” dziś w Wawce- mamy zjazd w ten weekend 😅 ▶️ Także kanapki do plecaka! Kawa do termosu! A na uczelni batony z automatu! 😂❤️ To będzie dobry dzień!! 🎉😜😂 (na wszystkie wiadomości odpiszę z opóźnieniem 😘☺️) Trzymajcie się 🤍😊 #justynadragan#curlygirlpolska#curlygirl#polishgirl#foodblogger#food#instaphoto#hair#curlyhair#instagirls#omo#birthday#21yo#urodziny#blogger
Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze piernik staropolski, ale odświeżyłam w minione święta zdjęcia i szkoda, by czekały one do kolejnych świąt 😁 Myślę, że to też dobra okazja, by poruszyć temat POTRAW, które tylko raz w roku smakują TAK DOBRZE 😁 Wigilijny barszcz z uszkami zrobiony w lutym nie będzie już smakować tak samo 😜 Podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami czy właśnie piernik. O czym to świadczy? O tym, że zwracamy uwagę nie tylko na smak dania/deseru, ale również na OKOLICZNOŚCI w jakich jemy: klimat, osoby, nasze aktualne samopoczucie ❤️ Jedzenie to nie tylko talerz i kilka składników!!! 😉☺️ #justynadragan#foodpick#foodphotography#food#mniam#yummy#foodporn#eat#follow#followme#dessert#blog#blogger#foodblogger#baked#ciastka#childhood#dzieciństwo#święta#christmas#pierniczki#recipe#gingerbread#piernikstaropolski
🎉 30 tys. 🎉 Wooow!! Moi Drodzy! Jest nas tu 🎉 30 tys. 🎉
Wooow!! Moi Drodzy! 
Jest nas tu już ponad 30.000 osób 🥺
Z czego się ogromnie cieszę? Z tego, że to nie jest tylko „sucha liczba” 😉 Wasza codzienna aktywność i zaangażowanie TWORZY TEN PROFIL ❤️ Dziękuję, że jesteście częścią tego miejsca ☺️ Duma na sercu móc gromadzić Czytelników, którzy przychodzą po konkretne treści,  liczą na cenne wskazówki, ale i też niejednokrotnie sami się nimi dzielą 🥰
Dobrze, że jesteś! 🙌 Daj znać, od kiedy tu zaglądasz 😁 Jest wśród nas spoooro nowych osób ❤️☺️ PS. Na zdjęciu rzeczywistość warsztatowa 😜😁 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańs Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańskie 😎 Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten przepis 😁 Przyznajcie się, kto pierwsze smażenie pączków ma już w tym roku za sobą? 😉 LINK DO PRZEPISU W BIO @justyna_dragan ❤️ #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj si Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj się, które z nich możesz jeść na okrągło? 😅 Nerkowce, laskowe i pistacje to zdecydowanie moja TOP TRÓJKA 😁 Czekam na Twoją!! #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#follow#followme#cake#recipe#nuts#pekan
Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za dużo ❗️ Niech starczy każdemu 😘🥰 Kto jeszcze nie widział najnowszego przepisu, niech zerknie do bio ❤️❤️🙌 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową i kremem. Na spodzie z ciastem Oreo 🥜🥜🥜 Syty, słodki i konkretny wypiek 🥰 Nowy przepis już na blogu ❤️ Link w bio @justyna_dragan ❗️❗️ #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na str Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na stronie pojawi się pierwszy przepis w tym nowym roku ☺️ Zgadniecie, jaki składnik odpowiada za charakterystyczny smak tego sernika? 😎 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.