5,1K
Chrupiąca skórka i niestety błyskawiczny czas znikania. Żaden domownik nie odmówi Wam kromeczki tego chleba! Pieczony na zakwasie na dwóch rodzajach mąki: żytniej razowej i orkiszowej. Dodatkiem jest starta cukinia, która przedłuża wilgotność chleba. Udanych wypieków!
Składniki: (na keksówkę 30×10 cm)
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
400 g mąki orkiszowej typ 1850
12 g soli
1 szklanka startej cukinia (150 g)
odrobina masła i mąki orkiszowej do przygotowania keksówki
Przygotowanie:
odrobina masła i mąki orkiszowej do przygotowania keksówki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce do połączenia. Gęste ciasto przełożyć do długiej keksówki o wymiarach 30×10 cm wysmarowanej masłem i obsypanej dokładnie mąką orkiszową. Wyrównać powierzchnię zwilżoną w wodzie łyżką. Formę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrastania na około 4 godziny lub dłużej, aż ciasto wyraźnie urośnie i zbliży się do krawędzi keksówki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C z umieszczoną na dole blaszką z gorącą wodą przez około 45 minut. Po 30 minutach należy wyjąć blaszkę z wodą i piec dalej.
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika oraz keksówki i pozostawić na kratce do wystudzenia. Kroić ostrym nożem. Smacznego!
Rady:
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C z umieszczoną na dole blaszką z gorącą wodą przez około 45 minut. Po 30 minutach należy wyjąć blaszkę z wodą i piec dalej.
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika oraz keksówki i pozostawić na kratce do wystudzenia. Kroić ostrym nożem. Smacznego!
Rady:
- jeśli zakwas przechowujemy w lodówce (tzw. starter), należy go wyjąć, dokarmić taką samą ilością wody oraz mąki (np. po 50 g) i pozostawić na kilka godzin, by się uaktywnił (wyraźnie urośnie i pojawią się pęcherzyki powierza). Wtedy dopiero można przystąpić do przygotowania chleba (wymieszania zakwasu z resztą składników)
- czas pieczenia może się u każdego minimalnie różnić- kwestia piekarnika. Należy kontrolować ten parametr.
- pieczenie w zaparowanym piekarniku (blaszka z gorącą wodą) korzystnie wpływa na skórkę chleba i wspomaga wyrastanie.
9 komentarzy
Justynko, ale piękny chleb :). Bardzo lubię wszelkie wypieki z dodatkiem cukinii, więc i ten przepis kiedyś wypróbuję :).
Polecam!! Jest pyszny 🙂
Nie jem pieczywa, ale Twoj chleb przypomina mi smaki dziecinstwa 😀
Świetny Artykuł.
Chlebuś wychodzi rewelacyjnie! Idealnie chrupiąca skórka, wprost nie można się od niej oderwać i wyjątkowo delikatny, lekko wilgotny środek… Pycha! Mąż zjadł połowę na śniadanie i stwierdził, ze mógłby tak zaczynać każdy dzień (a on do wylewnych nie należy 😂). Polecam każdemu, kto tylko ma zakwas w lodowce i odpowiednie składniki, nie ma na co czekać – doświadczenie z upieczenia własnego chleba daje tyle satysfakcji i powera, że człowiek sam do siebie się śmieje cały dzień, a do tego ten zapach który unosi się w mieszkaniu… Poezja ❤️
Ściskam i dziękuję za opinię!!
Bardzo dobry artykuł.
Bardzo dobry artykuł. Polecam
[…] Na blogu znajdziecie już mnóstwo przepisów na chleb foremkowy na zakwasie, np. klasyczny żytni, z cukinią albo ten musztardowy. Czas moi drodzy podnieść poprzeczkę! Czas dokarmić zakwas inną mąką […]