2,K
Składniki: (na 5-6 sztuk)
A było to tak… kupiłam ostatnio świeżą bazylię i natchniona jej cudownym zapachem wymyśliłam kilka ciekawych przepisów. Dzisiaj jeden z nich- bazyliowe naleśniki z białym serkiem (kanapkowym) i grejpfrutem. Charakterystyczne w smaku, inne niż tradycyjne naleśniki na słodko! Mam nadzieję, że zielony kolor Was nie odstrasza? 😉
Składniki: (na 5-6 sztuk)
Naleśniki:
1 duże jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 szkl mleka
1/2 szkl wody gazowanej
duża garść świeżej bazylii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
175 g mąki pszennej
szczypta soli
Biały serek:
150 g kanapkowego białego serka
150 g śmietany 18%
50 g cukru pudru, przesianego
Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
1 duży grejpfrut
Przygotowanie:
Naleśniki: Bazylię zalać gazowaną wodą, zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki, krótko zmiksować do połączenia. Masę schłodzić w lodówce 10 minut.
Po tym czasie smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Smażyć z obu stron do zrumienienia.
Biały serek: Składniki dokładnie wymieszać ze sobą w misce.
Grejpfrut obrać ze skórki i błonek, rozdrobnić lub pozostawić w większych kawałkach.
Naleśniki wysmarować białym serkiem, napełnić kawałkami grejpfruta. Podawać od razu. Smacznego!
1 komentarz
Ach znalazłam �� Dziękuje za podsunięcie pomysłu. CO prawda, na dzisiaj obiad już mam, ale jutro robię Twoje naleśniki ��