3,4K
Walentynki już we wtorek, warto się więc trochę pofatygować i sprawić przyjemność bliskiej nam osobie. Jak to się mówi: ” przez żołądek do serca”, taka panna cotta będzie wyjątkowym poczęstunkiem, np. podczas romantycznej kolacji 14 lutego. Polecam!
Składniki: (na 2 porcje)
200 g śmietanki kremówki 30%
3/4 szkl mleka
4 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na 2 minutki do napęcznienia. Następnie podgrzać chwilkę w mikrofalówce, aż żelatyna się rozpuści, dobrze wymieszać (uwaga! Nie można doprowadzić do zagotowania żelatyny- traci wtedy swoje właściwości).
Mleko, śmietankę i cukier waniliowy zagotować. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, od razu zdjąć ją z palnika i wlać żelatynę, energicznie wymieszać. Przestudzoną mieszankę przelać do foremek na galaretki lub zwykłych miseczek. Schłodzić do całkowitego stężenia.
Po stężeniu ostrożnie wyjąć ją z foremek poklepując dłonią (powinna wyskoczyć). Podawać z musem owocowym (u mnie z czerwonych porzeczek). Smacznego!
Rada: By panna cotta łatwiej wychodziła z foremek, można foremkę zanurzyć na chwilkę we wrzątku. Równie dobrze można pozostawić panna cottę w miseczkach i w nich podawać :).
1 komentarz
uwielbiam ten deser