6,K
Już wiele razy pisałam, że lubię zdrowo :). Wszystkie owsianki, jaglanki, omlety, nasiona chia i typ podobne goszczą u mnie codziennie. Jakiś czas temu zakochałam się w jaglanym budyniu, a teraz przyszła pora na budyń owsiany. Można powiedzieć, że to taka zblendowana owsianka. Poniższy przepis jest na jedną porcję, idealną na śniadanie dla jednej osoby. Budyń podałam z owocami granatu i tak sobie myślę, że ten fit deserek to świetne rozwiązanie na zbliżające się Walentynki, bo przecież nie każdy może pozwolić sobie na kaloryczne ciacho czy czekoladkę. Gorąco polecam!
Składniki: (na 1 porcję)
1 szklanka mleka
1 łyżka syropu klonowego
4 łyżki mąki owsianej (40 g)
pestki z 1/4 granatu
Przygotowanie:
Mleko przelać do garnuszka, wsypać mąkę owsianą, dodać syrop klonowy. Całość podgrzewać na średnim ogniu nieustannie mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, trzymać jeszcze przez chwilę, po czym zdjąć z palnika i przełożyć do miseczki. Podawać na ciepło z pestkami granatu. Można pokusić się także o kilka orzechów i polać syropem klonowym. Smacznego!
Rady:
Rady:
- mąkę owsianą można kupić w sklepie lub przygotować samemu. W tym celu najzwyklejsze płatki owsiane wystarczy zmielić na pył, np. w młynku do kawy. Więcej o domowej mące owsianej tutaj.
- syrop klonowy można zastąpić dowolnym słodzidłem, np. ksylitolem lub cukrem trzcinowym.
3 komentarze
No i mnie nie powiem, który raz dzisiaj urzekłaś:)
Ryżowy, czy jaglany budyń robię nierzadko, a teraz marzę o jutrzejszym śniadaniu, bo najpewniej wtedy zagości u mnie taka owsiana delicja:)
😙😙😙😙✌
Pyszotki, właśnie zrobiłam sobie do kawy i wciągnęłam migusiem hahaha smakuje jak taka zdrowsza wersja kaszki, ja jako słodzidło dałam łyżkę 100% dżemu wiśniowego i pół jabłka bo tylko to miałam😂 ale no jeszcze raz pyszności😍🤤