Tylko 3 składniki a jaki efekt :). Domowe galaretki z musu jabłkowego obtoczone w cukrze. Jak będziecie je przygotowywać, pamiętajcie, by obtaczać je tuż przed samym podaniem. Jeśli zrobicie to wcześniej, cukier zacznie się topić, a galaretki nie będą wyglądać za dobrze. Ja zrobiłam je z domowego musu z jabłek (przepis jest już na blogu- klik), ale równie dobrze można użyć tego gotowego dostępnego już w sklepach. Serdecznie polecam!
Składniki:
450 g musu jabłkowego z tego przepisu
1 galaretka cytrynowa (75 g)
biały cukier do obtoczenia
Przygotowanie:
Mus jabłkowy przygotować zgodnie z przepisem. Odważyć 450 g i umieścić w garnuszku, zagotować. Gdy zacznie wrzeć, wsypać do musu cytrynową galaretkę i wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić masę do przestudzenia.
Letnia przełożyć do małej formy, np. keksówki (o wymiarach ok. 10×25 cm), która uprzednio wyłożyć folią spożywczą, wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Jabłkową galaretkę wyjąć z formy, delikatnie oddzielić od folii i pokroić w prostokąty wielkości ptasiego mleczka. Obtoczyć z każdej strony w cukrze. Podawać od razu, gdyż po pewnym czasie cukier zaczyna się topić. Smacznego!
4 komentarze
To niesamowite, że mamy tak kreatywną i uzdolnioną młodzież. Na pewno takie galaretki są o niebo zdrowsze od tych sklepowych, pełnych "E" oraz syropu glukozowo – fruktozowego. Wszechobecnej przyczyny otyłości.
Niestety w składzie jest kupna galaretka. Miałam nadzieję na prawdziwie domową
Wystarczy zastąpić galaretkę żelatyną, dodać soku z cytryny i już masz produkt własny
Super!!! Brawo!