4,4K
Kruche kakaowe babeczki wypełnione kremem krówkowym, udekorowane orzechami włoskimi. Bardzo słodkie, na dwa kęsy. Będą ozdobą niejednego stołu!
Składniki: (na ok. 15 sztuk)
Ciasto kruche:
140 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
10 g naturalnego kakao
50 g cukru pudru
10 g naturalnego kakao
50 g cukru pudru
100 g zimnego masła + odrobina do foremek
1 żółtko
Krem krówkowy:
1/2 puszki masy krówkowej (200 g)
60 g miękkiego masła
Dodatkowo:
garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać, następnie szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Następnie rozwałkować podsypując stolnicę odrobiną mąki. Za pomocą szklanki wykrawać krążki, wylepić nimi foremki do babeczek natłuszczone wcześniej masłem. Ponakłuwać widelcem i schować do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy nabierze odpowiedniej temperatury, wstawić babeczki i piec przez ok. 10-13 minut.
Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Następnie delikatnie oddzielić od foremek (babeczki powinny same wyskoczyć).
Krem krówkowy: Miękkie masło wymieszać z masą krówkową.
Kruche babeczki napełnić kremem (polecam przez rękaw cukierniczy z ozdobną tylką) i udekorować orzechami włoskimi. Schować do lodówki, by krem zgęstniał. Smacznego!