6,K
Domowe masło to bardzo prosta sprawa 🙂 Wystarczy śmietanka kremówka, ewentualnie sól no i lodowata woda. To było moje pierwsze podejście do własnej roboty masła i już wiem, co muszę poprawić następnym razem- ILOŚĆ! Ja zrobiłam z zaledwie 330 ml śmietanki, z której wyszło mi dokładnie 100 g masełka 🙂 Wyszło go naprawdę mało, więc pisząc dla Was przepis, zwiększyłam ilość składników. Z przepisu otrzymacie jedną kostkę masła wielkości klasycznej sklepowej 🙂 Do masełka możecie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dzięki czemu otrzymacie masełko czosnkowe 🙂 Polecam!
Składniki: (na ok. 200 g masła)
660 ml śmietanki kremówki 30% w temperaturze pokojowej (2×330 ml)
szczypta soli
bardzo zimna woda, wręcz lodowata
Przygotowanie:
Śmietankę (najlepiej nieschłodzoną- będzie się lepiej ubijać) przelać do dużej miski.
Zacząć ubijać mikserem. Gdy śmietanka ubije się na sztywno- będzie mieć konsystencję taką, jak do ciasta, dodać do niej sól i nadal ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż śmietanka się zwarzy i pojawią się grudki masła. Może to potrwać nawet 10 minut. Na zdjęciach poniżej przedstawiłam, jak wygląda śmietanka podczas tak długiego ubijania.
Gdy od masła oddzieli się maślanka, przestać miksować. Maślankę odlać przez sitko (patrz zdjęcie poniżej), a masełko zagnieść w kulkę, odcisnąć z nadmiaru płynu.
Do miski wlać lodowatą wodę, włożyć do niej masło i wyrabiać przez chwilę rękami, by wypłukać z masła resztę maślanki. Zabarwioną na biało wodę wylać, nalać jeszcze raz czystej zimnej wody i powtórzyć czynność.
Na koniec wystarczy już tylko nadać masełku dowolny kształt i owinąć go w folię spożywczą. Przechowywać w lodówce, a przed użyciem, np. by wysmarować kromkę chleba, należy je wyjąć, by zmiękło. Smacznego!
Oh… zapomniałabym. Oczywiście oprócz pysznego domowego masełka macie jeszcze maślankę gratis 😀 Można ją wykorzystać do wszystkiego! Wypić jak mleko, upiec z niej pyszny chlebek lub wykorzystać do ciasta czy kawy 🙂
7 komentarzy
Pyszne domowe masełko 🙂 Lubię takie i czasem przyrządzam w ten sam prosty i łatwy sposób 🙂 Maślanka też bardzo pyszna wychodzi 🙂
Zgadzam się 🙂 Maślanka pychotka 😀 Pozdrawiam i zapraszam do udział€ w konkursie!
Śmietana nie moźe być zchłodzona , poniewaź dłuźej się ubija
Dziękuję za słuszną uwagę 🙂 Z przyzwyczajenia, że zawsze zwracam uwagę, by śmietanka była schłodzona i tym razem tak napisałam 🙂 Już poprawiam przepis. Pozdrawiam!
Świetne! Jutro będę próbować. Maślanka też kusi. Pewnie wykorzystam ją do chleba.
Kraje przepis :).Muszę spróbować.Pozdrawiam serdecznie.
Super przepis. Odradzam tylko te folie, bo aluminium przedostaje się do jedzenia.