3,3K
Świeża żurawina dostępna jest w okresie późnojesiennym. Okrągłe drobne kuleczki o czerwonym kolorze mniej lub bardziej intensywnym w zależności od dojrzałości owocu. W smaku kwaśne, idealne do przetworów. Wracając ze szkoły autobusem, wysiadam zawsze na przystanku obok targu. Jest tam pewne stoisko z warzywami, owocami, bakaliami na wagę itp. które bardzo lubię! Jakiś czas temu zobaczyłam świeżą żurawinkę i od razu pomyślałam o domowej konfiturze. Oto i ona ;). Świetnie komponuje się w ciastach, deserach lub naleśnikach. Do mięsa też jest fantastyczna, nie wspomnę już o oscypkach. Caisto Makowa Panienka z taką domową konfiturą?! Jak najbardziej! Polecam kochani!
Składniki: (na ok. 540 g konfitury)
1/2 szkl wody (125 ml)
250 g cukru
350 g świeżej żurawiny
Przygotowanie:
Na początku ugotować syrop z cukru i wody. W tym celu cukier wsypać do garnka, zalać wodą i gotować, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać połowę świeżej żurawiny, gotować na małym ogniu przez około 10 minut od momentu charakterystycznego strzelania żurawiny. Po tym czasie garnek zdjąć z palnika i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia (ja wystawiłam konfiturę na parapet za okno).
Do chłodnej konfitury dodać resztę żurawiny, postawić garnek na palniku i tak jak poprzednio- od momentu strzelania gotować ok. 15 minut na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu, by żurawina nie przywierała do dna garnka. Pojawiającą się pianę (szumowinę) należy zdejmować łyżką. Po tych 15 minutach konfitura wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć ją ognia, od razu przelać do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i pozostawić na kuchennym blacie do góry nogami do wystudzenia (można dodatkowo otulić słoiczki kocem). Podawać jako dodatek do śniadań, naleśników, placuszków itp. Smacznego!
5 komentarzy
mniaaam..i do doczystego pieczonego mięska…
Ja również uwielbiam sos żurawinowy do mięs wszelkiej maści 🙂
Gdzie kupić żurawinę?
Ja kupuję na wagę na targu. Jest też dostępna w większych sklepach 🙂
wygląda bardzo smakowicie 🙂