Kruche ciasto, wilgotne nadzienie kokosowe i słodkie mango- połączenie zaskakująco smaczne! Plasterki mango zalewamy glazurą, która sprawia, że tarta jest pięknie błyszcząca, a owoce dłużej zachowują świeżość. Polecam!
SKŁADNIKI
(na formę o średnicy 24 cm)
Kruchy spód:
- 140 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
Nadzienie kokosowe:
- 70 g masła
- 70 g cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka (ok. 375 ml)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g wiórków kokosowych
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
Dodatkowo:
- masło i mąka do przygotowania formy
- 1 dojrzałe mango
Błyszcząca glazura:
- 2 łyżeczki żelatyny (8 g)
- 80 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Kruchy spód: Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz żółtka, zagnieść wszystkie składniki w jednolitą kulę ciasta (jak najszybciej, by nie ocieplać masła). Ciasto spłaszczyć dłonią, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut (lub dłużej).
Nadzienie kokosowe: Masło pokroić w kostkę, umieścić w garnku wraz z 1 szklanką mleka, cukrem, ekstraktem z wanilii oraz wiórkami kokosowymi. Podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż masło się stopi. W reszcie mleka (1/2 szklanki) rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wlać do gorącego mleka z kokosem, mieszać do zgęstnienia i zagotowania. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Wbić dwa jajka, wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Formę na tartę o średnicy 24 cm (u mnie ceramiczna) wysmarować masłem i obsypać mąką. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na kształt koła (podsypując mąką). Zawinąć na wałek i ostrożnie przenieść nad formę, dokładnie wyłożyć nim formę. Wystające ciasto ściąć ostrym nożem. Resztki zlepić w jedną masę i schować do lodówki (można zrobić z niego, np. kruche ciasteczka do kawy). Ciasto przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, a na papier wysypać specjalne ceramiczne kulki, które obciążą ciasto i nie pozwolą mu zbytnio urosnąć (kulki można zastąpić, np. ryżem lub fasolą).
Tartę piec w 180 st.C przez 20-25 minut, aż nadzienie się zetnie. Wyjąć i wystudzić.
Dojrzałe mango obrać ze skórki, przekroić pozbywając się pestki. Miąższ pokroić w podłużne plasterki, umieścić na ostudzonej tarcie.
Błyszcząca glazura: Żelatynę zalać zimną wodą, dodać sok cytryny oraz cukier puder, wymieszać. Po 2 minutkach, gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści (nie może się zagotować- traci wtedy swoje właściwości). Ostudzić. Gęstniejącą glazurę wylać na plasterki mango. Tartę schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin. Smacznego!
2 komentarze
Wygląda niezwykle smacznie i do tego bardzo estetycznie i profesjonalnie! Mega 🙂
Wygląda obłędnie!