5,7K
Przygotowanie:
Mus z awokado: Śmietankę kremówkę podgrzać, aż będzie gorąca (nie doprowadzić do wrzenia). Zdjąć z ognia, dodać połamane czekoladki Kinder, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Awokado zmiksować na puree, następnie połączyć z ostudzoną czekoladową śmietanką. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać. Po 2-3 minutkach, gdy napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Letnią żelatynę wlać do masy z awokado, energicznie wymieszać. Jajko wyparzyć we wrzątku przez 10 sekund. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko utrzeć z 1 łyżką cukru, wmieszać do masy z awokado dodając jedną łyżkę kakao oraz przyprawę do piernika. W innym naczyniu ubić na sztywno białka dodając pod koniec łyżkę cukru. Białka delikatnie wmieszać do masy z awokado.
Mus czekoladowy z awokado podany w małych słoiczkach, przełożony pokruszonymi pierniczkami, a dla urozmaicenia z niewielkim dodatkiem kwaśnej konfitury żurawinowej (oczywiście domowej roboty– ze świeżej żurawinki). Pokusa dla małych i wielkim! Wypróbujcie :).
Składniki: (na 4 małe porcje)
Mus z awokado:
100 ml śmietanki kremówki 30%
3 czekoladki Kinder
1 łyżeczka żelatyny
50 ml zimnego mleka
1/2 awokado
1 duże jajko (koniecznie wyparzone we wrzątku)
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 kopiasta łyżka naturalnego kakao
Dodatkowo:
120 g konfitury żurawinowej z tego przepisu
70 g pierniczków korzennych
świeża żurawina do dekoracji
Przygotowanie:
Mus z awokado: Śmietankę kremówkę podgrzać, aż będzie gorąca (nie doprowadzić do wrzenia). Zdjąć z ognia, dodać połamane czekoladki Kinder, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Awokado zmiksować na puree, następnie połączyć z ostudzoną czekoladową śmietanką. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać. Po 2-3 minutkach, gdy napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Letnią żelatynę wlać do masy z awokado, energicznie wymieszać. Jajko wyparzyć we wrzątku przez 10 sekund. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko utrzeć z 1 łyżką cukru, wmieszać do masy z awokado dodając jedną łyżkę kakao oraz przyprawę do piernika. W innym naczyniu ubić na sztywno białka dodając pod koniec łyżkę cukru. Białka delikatnie wmieszać do masy z awokado.
Do 4 małych słoiczków (o pojemności 125 ml każdy) nakładać po kolei: pokruszone pierniczki, konfitura żurawinowa, mus z awokado, pokruszone pierniczki oraz ponownie mus z awokado. Deserki schłodzić przez godzinkę w lodówce, aż mus zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji.
Na górze umieścić jeszcze odrobinkę konfitury, udekorować kawałkiem pierniczka i świeżą żurawiną. Smacznego!
1 komentarz
mniam! musi być przepyszny 🙂