3,9K
Po przygotowaniu domowego twarogu zostało mi dużo serwatki, a że nie chciałam jej wyrzucać, to wykorzystałam ją m.in. do takich naleśników. Serwatka jest niewyczuwalna- naleśniki smakują tradycyjnie 🙂 Serdecznie polecam!
Składniki: (na ok. 6 sztuk)
3 jajka
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
300 ml serwatki pozostałej z domowego twarogu
150 g mąki owsianej*
1 łyżka olej rzepakowego+ odrobina do wysmarowania patelni
Przygotowanie:
Jajka wbić do miski, krótko zmiksować do lekkiego spienienia. Dodać sól, cukier, wlać serwatkę i łyżkę oleju oraz wsypać przesianą mąkę owsianą. Zmiksować do połączenia się składników.
Smażyć na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. U mnie truskawkowy dżem i cukier puder. Smacznego!
*mąkę owsianą można kupić lub zrobić samemu. Wystarczy zmielić tradycyjne płatki owsiane na gładki pył. Można w malakserze, blenderze, a nawet w młynku do kawy 🙂
1 komentarz
Jestem całkowicie uzależniona od naleśników, choć rożnie mi wychodzą, bo nie trzyma się przepisów, spróbuję zrobić według twego 🙂