2,K
Czy kupowaliście kiedyś sklepowe mleko kokosowe?? A może zrezygnowaliście po zobaczeniu jego ceny? Nie martwcie się, jest na to wyjście. Takie mleczko bez problemu można przygotować samemu w domu, oszczędzając sporo pieniędzy. Wystarczy mieć wiórki kokosowe i wodę, której chyba Wam nie brakuję!? 😉
Mleko jest wyśmienicie!! Przechowywać je można w lodówce do kilku dni. Po pewnym czasie lubi się rozwarstwiać, zatem przed spożyciem należy je wstrząsnąć. Polecam!
Składniki:
100 g wiórek kokosowych
500 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Wiórki zalać wieczorem gorącą wodą. Pozostawić pod przykryciem na całą noc. Rano razem z wodą podgrzać w garnuszku, a następnie zmiksować blenderem lub w Thermomixie do uzyskania w miarę jednolitej masy. Zmiksowane wiórki przełożyć na gazę i dokładnie odcisnąć. Mleczko przelać do słoiczka/ buteleczki i przechowywać w lodówce do kilku dni. Przed spożyciem wstrząsnąć- mleczko lubi się rozwarstwiać (to normalne ;))
A co zrobić z pozostałymi po mleczku wiórkami kokosowymi?? Może kokosanki, bajaderki, albo kuleczki Rafaello?! Smacznego!
3 komentarze
a pozostałe wiórki wysuszyć i zmielić na mąke kokosową
Świetny pomysł 😀 Pozdrawiam!
Ale super pomysł, nie sądziłam, że tak prosto jest samemu zrobić mleczko kokosowe 😉 Na pewno wypróbuję 😉
Pozdrawiam