Ulubione ciasto moich rodziców. Dwa blaty kruchego ciasta z dżemem, bezą i płatkami migdałowymi, przełożone kremem maślano-budyniowym. Przekładaniec naprawdę godny uwagi. Daję słowo, że będziecie wracać do tego przepisu, a Wasi goście będą zachwyceni 😉 Polecam!
SKŁADNIKI:
(na formę o wymiarach 25×35 cm)
- 220 g zimnego masła
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 6 żółtek
- 6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych po cieście kruchym)
- 1,5 szkl cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
- dżem z czarnej porzeczki/ powidła śliwkowe
- 100 g płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieść w kulę i podzielić na dwie równe części. Schłodzić w lodówce 30-60 minut.
Beza: Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Pod koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać do ubitych białek.
Schłodzone ciasta rozwałkować i umieścić w dwóch prostokątnych formach o wymiarach 25×35 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasta wysmarować dżemem. Na dżem wyłożyć pianę z białek i obficie posypać płatkami migdałowymi. Obydwa placki piec w 180 st.C przez około 35-40 minut (jeśli nie posiadamy dwóch takich samych form, należy piec ciasta na dwa razy. Ważne jednak, by składniki na bezę ubić bezpośrednio przed pieczeniem pierwszego jak i drugiego placka) Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując. Powinien powstać jednolity, puszysty krem.
Ostudzone placki przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
1 komentarz
Jedno z moich ulubionych. Obowiązkowe ciacho na każde święta;))