1,5K
Pomysłowe jajka owinięte w drożdżowe ciasto chlebowe. Dobrze smakują z klasycznymi sosami! Najlepsze tuż po upieczeniu. Przepis zaczerpnięty z rewelacyjnej książki Piotra Kucharskiego „Chleb, domowa piekarnia”. Polecam!
Składniki:
200 g letniej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, zarodki, sól i otręby, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. Przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejscu.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami, podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 10×8 cm. Na każdym kawałku ułożyć plasterek szynki i posypać posiekaną pietruszką. Na szynce ułożyć jajko. Zlepić ciasto formując kulę. Jajka w cieście umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Odstawić na 15 minut do napuszenia.
Piec w 200 st.C około 20-25 minut do zarumienienia (ja przed pieczeniem posmarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem, by miały ładnie przyrumienioną skórkę :D) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!
Składniki:
200 g letniej wody
15 g drożdży
350 g mąki pszennej
50 g otrębów pszennych
3 łyżki zarodków pszennych
1 płaska łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
8 jajek ugotowanych na twardo
8 plastrów szynki długodojrzewającej
pęczek pietruszki
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, zarodki, sól i otręby, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. Przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejscu.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami, podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 10×8 cm. Na każdym kawałku ułożyć plasterek szynki i posypać posiekaną pietruszką. Na szynce ułożyć jajko. Zlepić ciasto formując kulę. Jajka w cieście umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Odstawić na 15 minut do napuszenia.
Piec w 200 st.C około 20-25 minut do zarumienienia (ja przed pieczeniem posmarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem, by miały ładnie przyrumienioną skórkę :D) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!
4 komentarze
Ciekawy pomysł 🙂
Świetny pomysł na pyszne i ciekawe danie 🙂
Świetny pomysł na pyszne i ciekawe danie 🙂
Cud, miód, malina – świetny pomysł na Świąteczne śniadanko !! Będzie się działo – mam zamiar zaskoczyć gości 🙂