2,9K
Mega czekoladowe i wilgotne ciastka, które zauroczyły mnie swoim wyglądem 😉 Nazwałabym je magicznymi, ponieważ podczas pieczenia pięknie pękają. Cała sztuka polega na tym, by dobrze schłodzić masę czekoladową. Jeśli tego nie zrobimy, ciastka rozpłynął się w piekarniku i nie popękają. Gorąco polecam wypróbować 😉
Ciasto:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Ciasto: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodać masło i mieszać, aż tłuszcz się stopi. Odstawić do przestudzenia.
Ze schłodzonego ciasta (ciasto będzie bardzo twarde) za pomocą łyżeczki formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ten etap powinien być robiony możliwie jak najszybciej, by ciasto nie ociepliło się za bardzo). Piec w 170 st.C przez około 10 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce. Następnie przenieść na kratkę i wystudzić. Smacznego!
Składniki: (na ok. 40 sztuk)
Ciasto:
225 g posiekanej gorzkiej czekolady
110 g masła
2/3 szkl cukru
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 2/3 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia
Przygotowanie:
Ciasto: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodać masło i mieszać, aż tłuszcz się stopi. Odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec dodać cukier, ekstrakt z wanilii i żółtka. Nadal ucierając dodać ostudzoną masę czekoladową.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać do czekoladowej piany, zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Tak przygotowaną masę przykryć folią aluminiową i schłodzić w lodówce całą noc (im dłużej tym lepiej. Jeśli masa będzie za krótko chłodzona, ciastka rozpłyną się w piekarniku i nie popękają).
Ze schłodzonego ciasta (ciasto będzie bardzo twarde) za pomocą łyżeczki formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ten etap powinien być robiony możliwie jak najszybciej, by ciasto nie ociepliło się za bardzo). Piec w 170 st.C przez około 10 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce. Następnie przenieść na kratkę i wystudzić. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki
8 komentarzy
Dziewczyno ty nie inspirujesz się przepisami z moich wypieków tylko bezczelnie je kopiujesz i Podpisujesz jako swoje. Na tym nie polega prowadzenie bloga
Przepraszam bardzo 🙂 Na dole przepisu podane jest źródło z jakiego korzystałam. W tym przypadku blog Moje Wypieki. I na pewno przepis nie jest SKOPIOWANY! Składniki te same, ale sposób przygotowania napisany przeze mnie.
Tak. Dokładnie taki sam jak u pani Doroty tylko innymi słowami. Naprawdę wielki wyczyn. Prowadzenie bloga nie na tym polega. Ale Coz gratuluję tym którzy się nabierają u polecam korzystanie z oryginalnej wersji
Przepisy, ktore zamieszczam na blogu czesto pochodza z przeroznych ksiazek i blogow. Jak przepis mi sie podoba to staram sie go wyprobowac i tu opublikowac, podajac przy tym zrodlo. Czy jest w tym cos zlego??
Hej! Nie jestem specem w takich sprawach i niejasnościach, aczkolwiek nieraz widziałam na db blogach kulinarnych, że autorzy również wykorzystywali czyjeś przepisy i dodawali do tego odnośniki. Nikt ich za to nie karał, ani nic w tym stylu… Jakoś tak musiałam to napisać 😉 Wgl. muszę w końcu wypróbować jakiś przepis… 😀 Pozdrówki 😀
😉
A Pani Dorota to jest autorem wszystkich swoich przepisów?. chyba nie, bo bardzo często podaje źródło to też by trzeba było posądzić o kradzież…. Idąc Waszym tokiem rozumowania….
Dzieki za wsparcie 😉 Uwazam, ze jesli znaleziony na jakims blogu przepis jest godny uwagi to dlaczego by go nie promowac dalej?! Pozdrawiam 😀