Zdecydowanie najlepsze czosnkowe domowe bagietki! Pięknie pachną podczas pieczenia i znikają bardzo szybko. Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Nasiąknięte aromatycznym masłem z dużą ilością czosnku, natki pietruszki/koperku i odrobiną sera żółtego. Zdrowe to może one nie są, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić. I zaznaczmy, że robimy wszystko od podstaw- żadnych kupnych bagietek ;).
Składniki: (na 6 długich bagietek)
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 320 ml letniej wody
- 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 10 g soli
- 20 g miękkiego masła
Nadzienie czosnkowe:
- 100 g miękkiego masła
- 30 g obranego czosnku
- 30 g sera żółtego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
- ewentualnie sól do smaku
Przygotowanie:
Ciasto: Odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże rozpuścić z cukrem w 50 ml letniej wody, dodać 30 g mąki i dokładnie wymieszać. Mieszankę odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do ruszenia drożdży.
Resztę mąki i wody oraz sól umieścić w dużej misce, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Całość wyrabiać mikserem z hakiem do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 60 minut.
Po tym czasie krótko zagnieść na stolnicy i przy pomocy wagi kuchennej podzielić ciasto na 6 równych części (po ok. 140 g). Z każdej uformować podłużną bagietkę o długości 25-30 cm. Umieścić na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia.
Piekarnik rozgrzać do 210 st.C. Bagietki naciąć żyletką i spryskać wodą. Wstawić do zaparowanego piekarnika (umieszczając na spodzie piekarnika, np. blaszkę z kostkami lodu). Piec przez około 15 minut do delikatnego zarumienienia. Następnie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia.
Nadzienie czosnkowe: Ser żółty zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Można delikatnie posolić do smaku.
Ostudzone bagietki naciąć kilkukrotnie w poprzek ostrym nożem. Nacięcia wypełnić nadzieniem czosnkowym. Piec w 200 st.C przez około 10 minut, aż bagietki nabiorą odpowiedniego koloru- powinny ładnie się zarumienić. Wyjąć, podawać po przestudzeniu. Smacznego!
Rady:
- ilość czosnku można dostosować do własnych upodobań. Z powyższego przepisu wychodzą intensywne czosnkowe bagietki.
- czas pieczenia należy kontrolować- u każdego może się minimalnie różnić. Pierwsze pieczenie- do delikatnie rumianej skórki, drugie już z nadzieniem czosnkowym- do mocniejszego zarumienienia.
10 komentarzy
bardzo pyszny przepis na bagietki 🙂 muszą być kusząco aromatyczne 🙂
Wyglądają pysznie. Zrobię i ja 🙂
Są pyszne – chrupiąca skórka i mięciutki środek,a do tego pełne aromatu.Wchodzą do naszego menu na stałe!
Bardzo sie ciesze 😉 Pozdrawiam!
Cudne.
Do tej pory jadłam kupione w sklepie, teraz skuszę się na wypiek domowy 🙂
Polecam! 🙂
Czy nie są za słone? bo wydaje się dużo soli
Dla nas nie 😉
10 g na 500 g mąki to moja standardowa proporcja ☺️
Mega przepis robię już kolejny raz moi domownicy zjadaja wszystko na raz