2,5K
Aromatyczna drożdżówka do odrywania. Mięciutka, puszysta i wilgotna. Wygląda na pracochłonną, ale tak nie jest 😉 Jej maślany zapach unosi się po całym domu i przyciąga nawet największych niejadków. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
20 g drożdży świeżych
150 ml letniego mleka
50 g cukru
400 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
2 jajka
50 g stopionego masła
Dodatkowo:
70 g masła
100 g cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do „ruszenia” drożdży. Po tym czasie dodać mąkę, cukier, sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając stopione masło. Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w cieple na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
W międzyczasie rozpuścić masło, a brązowy cukier wymieszać z cynamonem. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×60 cm. Posmarować je roztopionym masłem i posypać cukrem z cynamonem (1 łyżkę masła, jak i 1 łyżkę cukru z cynamonem należy odłożyć na bok) Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 równych pasków. Ułożyć je jeden na drugim, a następnie pokroić w poprzek na 6 kawałków. Kawałki umieścić bokiem w podłużnej formie keksówce i odstawić do napuszenia na około 40 minut.
Po tym czasie posmarować ciasto odłożonym wcześniej masłem i posypać resztą cukru z cynamonem. Piec w 180 st.C przez około 30-35 minut do zarumienienia (z piekarnika wydobywać się będzie piękny, cynamonowy zapach :D) Wyjąć i przestudzić. Smacznego!
Inspiracja. źródło: Domowe Wypieki
6 komentarzy
Wygląda bardzo apetycznie, już czuję jej zapach 🙂
wygląda znakomicie! puszysto!
smykwkuchni.blogspot.com
wygląda niesamowicie, na pewno jest mega smaczne: )
Upieklam pieknie wyroslo
Juz nie moge sie doczekac az wystygnie
Czekam zatem na opinie 🙂 Moge liczyc rowniez na jakies zdjecie?? Z checia umiescilbym je w galeri czytelnikow. Pozdrawiam!
Tanie i pyszne ciasto. Ma jednak minus – trudno się od niego oderwać i szybko znika 😊