7,8K
Ciasto o wielu smakach. Znajdziemy w nim m.in. mak, kakao, dżem i biszkopty. Ja polałam „Kantyczkę” polewą czekoladową i obsypałam wiórkami kokosowymi. Wyśmienite ciasto zarówno do kawy, na niedzielę czy też ważniejsze uroczystości. Jeśli obawiasz się zakalca, polecam przeczytać porady jak go uniknąć- klik.
Składniki:
Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
1,5 kostki margaryny
8 jajek
2 szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szkl maku
okrągłe biszkopciki
słoik dżemu, np. z czarnej porzeczki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa czekoladowa:
2 łyżki masła
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając pojedynczo żółtka. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii i zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej wsypać przesiane kakao, wymieszać. Do drugiej dać suchy mak, wymieszać. Do trzeciej dodać 2 łyżki przesianej mąki.
Przygotować prostokątną, klasyczną blaszkę o wymiarach mniej więcej 23×39 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty, na nie warstwę dżemu. Na dżem ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu wyłożyć ciasto jasne. Piec w 180 st.C przez około 40 minut (ciasto zarumieni się i będzie pięknie pachnieć). Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać do powstania jednolitej polewy. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gęstniejącą rozprowadzić po cieście. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi
3 komentarze
Bardzo efektownie wygląda 🙂
Bardzo przyjemnie wygląda 😉 Zapraszam Cię również do mnie 😉 http://wielopokoleniowo.blogspot.com/
super ciacho 🙂 Same pyszności 🙂