
Ciastka Oreo podbiły już cały świat! Chyba nie ma osoby, która odmówiłaby sobie ten smakołyk. Co więc powiecie na domowe Oreo?? W smaku bardzo zbliżone do tych kupnych, a cenowo…o wiele tańsze. Polecam!
Składniki: (na ok. 15 ciastek Oreo)
Ciasto:
150 g masła
2 1/2 szkl mąki pszennej
3/4-1 szkl kakao
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szkl cukru pudru
2 jajka
kilka kropel aromatu waniliowego
Nadzienie:
250 g miękkiego masła
1 szkl cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać, a następnie szybko i dokładnie wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc). Po tym czasie ciasto odwinąć z folii i rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wykrawać ciasteczka (średnica około 5 cm). Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie. Piec w 170 st.C przez około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Nadzienie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i aromatem do puszystości. Ostudzone ciastka przełożyć kremem. Można przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce (na około 30 minut przed podaniem wyciągnąć, by nadzienie zmiękło). Smacznego!
1 komentarz
wyglądają niebiańsko 🙂