3,4K
Usta Adama- czyli pomysłowe ciasto z biszkopcików przełożonych powidłami, zalanych ciastem czekoladowym. Po upieczeniu wysmarowane masą budyniową i polane polewą. Ciasto pięknie wygląda po przekrojeniu, przypominając usta. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
250 g masła
5 łyżek wody
3 kopiaste łyżki kakao
1/2 szkl cukru
1 1/2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 dużych jajek w temperaturze pokojowej
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
5 łyżek cukru
850 ml mleka
250 g masła
Polewa czekoladowa:
4 łyżki cukru
3 łyżki masła
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
300 g okrągłych biszkopcików
1 słoiczek powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Biszkopciki posmarować powidłami, zlepić w pary i ułożyć w blaszce o wymiarach 35x24cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto: Masło, kakao, wodę oraz cukier zagotować, ostudzić. Dodać jajko i 5 żółtek, wymieszać. Wsypać przesiane suche składniki i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Tak przygotowane czekoladowe ciasto wylać na biszkopciki. Piec w 180 st.C przez około 35 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Masa budyniowa: 800 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Wlać do gotującego się mleka i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z palnika i ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. Krem rozsmarować na upieczonym i ostudzonym cieście. Schłodzić w lodówce.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu do powstania jednolitej polewy. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Jak zacznie gęstnieć, rozprowadzić ją na masie budyniowej i ponownie schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy. Smacznego!
2 komentarze
Mmm, kuszące usta ma ten Adam)))
Muszę wypróbować ten przepis,ciekawe co na to mój mąż Adam.. 🙂