2,9K
Ptysie to nic innego jak ciastka z ciasta parzonego, które po upieczeniu najczęściej przecina się wzdłuż i nadziewa, np. bitą śmietaną. Dziś zapraszam na tradycyjny przepis, który jest po prostu niezawodny! Ptysie pięknie pęcznieją podczas pieczenia, są lekkie, bardzo delikatne, a słodka bita śmietana kusi jak nikt inny! Polecam 😉
Składniki: (na około 15 sztuk)
Ciasto ptysiowe:
4 średnie jajka w temperaturze pokojowej
1 szkl mąki pszennej
120 g masła
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
250 ml wody
Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
kilka kropel ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki żelatyny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto ptysiowe: Masło, wodę i cukier umieścić w garnuszku i zagotować (masło powinno się rozpuścić). Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z solą i mieszając trzymać jeszcze chwilę na ogniu (powstanie bardzo gęsta masa, która powinna odchodzić od ścianek garnuszka) Odstawić do wystudzenia.
Do ostudzone masy wbić po kolei jajka i dobrze zmiksować. Na początku masa będzie wyglądać jak zwarzona, ale po chwili się ujednolici.
Tak przygotowane ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, np. w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcję ciasta (mniej więcej 15 sztuk) w sporych odległościach od siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.
Do ostudzone masy wbić po kolei jajka i dobrze zmiksować. Na początku masa będzie wyglądać jak zwarzona, ale po chwili się ujednolici.
Tak przygotowane ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, np. w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcję ciasta (mniej więcej 15 sztuk) w sporych odległościach od siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.
Bita śmietana: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i ekstrakt. Do ostudzonej żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany, energicznie wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Zmiksować.
Ostudzone ptysie przekroić wzdłuż i nadziać kremem. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!