Wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe z pysznym kremem na bazie serka Almette. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Podczas pieczenia w całym domu unosi się piękny korzenno-cynamonowy zapach. Jak dla mnie najlepsze z najlepszych! 😉
SKŁADNIKI
(na blaszkę o wymiarach 22×30 cm)
Ciasto marchewkowe:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki marchewki, startej na tarce (250 g)
- 1,5 szklanki mąki pszennej (250 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka naturalnego kakao
- szczypta soli
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (120 g)
- garść posiekanych rodzynków (30 g)
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Krem:
- 300 g serka śmietankowego Almette (2 opakowania po 150 g)
- 70 g miodu
Dodatkowo:
- cynamon do oprószenia
- garść orzechów włoskich do posypania
PRZYGOTOWANIE
Ciasto marchewkowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cynamonem, kakao, solą, orzechami włoskimi, rodzynkami i skórką pomarańczową. Jajka ubić z cukrem do jasności i puszystości, wlewać strumyczkiem olej, cały czas miksując. Dodać startą marchewkę i wymieszane suche składniki. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 22×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.
Krem: Serek wymieszać z miodem. Ostudzone ciasto delikatnie wysmarować kremem, oprószyć cynamonem i posypać orzechami włoskimi. Smacznego!
Rady:
- warto zeskrobać palcami lub nożykiem górną skórkę ciasta, dzięki czemu krem nie będzie od niego odchodzić.
9 komentarzy
Wygląda przepięknie, ja jeszcze w tym sezonie go nie piekłam…trzeba to zmienić 🙂
mam pytanko.czy można do tego ciasta dodać jabłka w plasterkach?
Można, ale nie za dużo. Dodałabym pokrojone w drobną kostkę 😉
robiłam ciasto. jest fajne. lekko piernikowe z bakaliami. Wyjątkowo mi za to nie smakował ten serek. Taki zwyczajny. nic nie wnosi. na drugi dzień wysechł i słabo to wyglądało. ciasto same w sobie jest ospowiednio słodkie i wilgotne Następnym razem zrobię mi z gorzkiej czekolady esy floresy.
Ile ma kalorii w kawałku?
Cześć! Nie liczyłam makro do tego przepisu 🙂
Świetne ciasto. Myślę że nie jedna cukiernia chciałaby mieć takie w swojej ofercie 🙂
Czy można zamiast mąki pszennej dać kukurydzianą?
nie polecam w całość, ewentualnie część :). Mąka kukurydziana jest mąką bezglutenową, ciasto będzie miało zupełnie inną strukturę.