7,9K
Puszyste mini serniczki z ciasteczkami Oreo, które nadają im niepowtarzalny smak! Bardzo kremowe i delikatne. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Serdecznie polecam!
Składniki: (na 15 serniczków Oreo)
15 ciastek Oreo + 6 pokruszonych
500 g twarogu zmielonego z wiaderka
1 jajko w temperaturze pokojowej
1 białko w temperaturze pokojowej
½ szkl cukru
½ łyżki mąki ziemniaczanej
½ szkl śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg wymieszać trzepaczką z jajkiem, białkiem, cukrem, ekstraktem, solą, przesianą mąką i śmietaną do połączenia. Wsypać 6 pokruszonych Oreo i ponownie wymieszać. Na dnie 15 papilotek umieścić po jednym ciastku Oreo. Na ciastko wylać masę serową do ¾ wysokości papilotek. Piec w 160 st.C przez około 20-30 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone mini serniczki schłodzić w lodówce minimum 4 godziny. Przed podaniem można udekorować, np. bitą śmietaną i posypać pokruszonymi ciastkami Oreo. Smacznego!
3 komentarze
Uwielbiam wszelkie serniki, takie w wersji mini i z oreo mają zdecydowanie swój urok.
czy można upiec je w piekarniku w którym gałka jest na spodzie?ciastka nie spala się?pozdrawam
Witam 🙂 Trudno mi powiedzieć… można spróbować, ale trzeba kontrolować stopień wypieczenia. Najlepiej upiec serniczki na wyzszym pietrze w piekarniku. Pozdrawiam!