2,9K
Masa waniliowa: Mleko zagotować, dodać żelatynę i dobrze wymieszać do jej rozpuszczenia. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać cukier puder oraz cukier waniliowy, miksować. Następnie dodać ser, ucierać na gładką masę. Do letniej żelatyny dodać parę łyżek masy serowej i wymieszać. Wlać żelatynę do masy i krótko zmiksować.
Dwa makowe blaty biszkoptu przełożone kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą waniliową. Wierzch obficie posypany podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. To ciasto robiłam jakiś czas temu i trzeba przyznać, że jest wyśmienite! Wszystkie smaki świetnie ze sobą współgrają, a samo ciacho prezentuje się wybornie! Przepis znalazłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki i minimalnie go zmodyfikowałam.
Gorąco polecam!
Składniki:
Biszkopt makowy:
5 jajek
¾ szkl cukru
¾ szkl mąki pszennej
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorącej wody
1 szkl suchego maku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
¾ szkl cukru
¾ szkl mąki pszennej
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorącej wody
1 szkl suchego maku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa waniliowa:
1 kg serka waniliowego homogenizowanego
½ szkl cukru pudru
16 g cukru waniliowego
1/3 szkl mleka
2 łyżki żelatyny
200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
słoik kwaskowatego dżemu, np. z czarnej porzeczki
80 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Biszkopt makowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! (oprócz wody). Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka wymieszać z olejem i gorącą wodą. Powoli wlewać do ubitych białek z cukrem, miksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do blaszki o wymiarach 25×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175st.C przez około 35 minut do „suchego patyczka”. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ostudzony przekroić na dwa blaty.
Masa waniliowa: Mleko zagotować, dodać żelatynę i dobrze wymieszać do jej rozpuszczenia. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać cukier puder oraz cukier waniliowy, miksować. Następnie dodać ser, ucierać na gładką masę. Do letniej żelatyny dodać parę łyżek masy serowej i wymieszać. Wlać żelatynę do masy i krótko zmiksować.
Pierwszy biszkopt wysmarować połową dżemu, na dżemie rozprowadzić 2/3 masy waniliowej. Drugi biszkopt również wysmarować dżemem. Ułożyć go na masie dżemem do dołu. Wierzch posmarować resztą masy i posypać podprażonymi na suchej patelni migdałami. Ciasto schłodzić do stężenia. Smacznego! 😉
11 komentarzy
Ciacho wygląda fantastycznie 🙂 Muszę kiedyś upiec 🙂
Wygląda apetycznie
Ale smakowicie wygląda))))
Pyszne. Zrobiłam i ja 🙂 https://m.facebook.com/445187495655069/photos/a.445188908988261.1073741827.445187495655069/525181080989043/?type=3&source=48
Super! Bardzo się cieszę 🙂 Czy mogę wstawić zdjęcie do galerii Zdjęcia Czytelników?
Czy ciasto można zamrozić?
Można spróbować, choć masa waniliowa usztywniona jest żelatyną i nie daje gwarancji, że po rozmrożeniu ciasto będzie wyglądać tak samo 🙂
Ciasto przepyszne, pięknie wygląda i jest proste w przygotowaniu. Robi wrażenie na gościach :))))
Chyba je zrobię tylko krem z serka zrobię z użyciem galaretki cytrynowej bez żelatyny i bez cukru wanilinowego tak aby był smak lekko cytrynowy od galaretki zobaczymy co wyjdzie z takiej kombinacji 🙂
Czy żelatyna nie straci swoich właściwości w gorącym mleku?
Żelatynę dodajemy do gorącego, ale nie wrzącego mleka :). Mleko zaogotowujemy, chwilkę czekamy i wtedy dodajemy żelatynę. Pozdrawiam!