3,2K
Składniki: (na 20 sztuk)
Wspaniałe śniadanie w kilka minut. Minimum pracy i maksimum smaku- to lubię! Placuszki smażymy na patelni bez tłuszczu, gdyż w cieście jest już sporo masła. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Nieustannie są wilgotne i mięciutkie. Polecam!
Składniki: (na 20 sztuk)
2 jajka
300 ml maślanki
4 łyżki cukru pudru
200 g mąki pszennej, przesianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
60 g masła, stopionego i przestudzonego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dobrze zmiksować lub wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej gęstej masy. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu nakładać porcję ciasta (1 placuszek= 1 łyżka ciasta). Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia (obracać, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Podawać na ciepło z dowolnymi owocami (u mnie truskawki i kiwi). Można również polać miodem, syropem klonowym lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
3 komentarze
wyglądają pysznie 🙂
Czy smaży się je na suchej patelni? I czy w srodku to mają być takie jakby surowawe? Bo robiłam na malutkim ogniu zarumienily mi się ładnie a w srodku by takie jakieś dziwne tak jakby surowe i nie wiem czy to tak na być
Na pewno nie powinny być w środku surowe. Można smażyć na suchej patelni lub lekko nasmarowanej olejem 🙂