10,7K
Podstawą udanej pizzy, pieczywa czy ciast drożdżowy jest właśnie rozczyn ze świeżych drożdży. W porównaniu do suchych drożdży (które wystarczy połączyć z innymi składnikami), rozczyn wymaga od nas większego zaangażowania, jednak jego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 30 minut.
Kilka porad…
Składniki:
(ilość drożdży jest przykładowa! Należy użyć takiej ilości, jaka zawarta jest w przepisie, z którego korzystamy)
25 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
(przedstawione na zdjęciu powyżej)
Kilka porad…
–Drożdże użyte do rozczynu powinny być świeże (sprawdzajmy datę ważności!) Słabe drożdże nie urosną, a co za tym idzie, nasz końcowy wypiek będzie nieudany.
–Składniki rozczynu należy odjąć od przepisu na wybrane ciasto.
–Jeśli w przepisie nie ma mleka, to w rozczynie zastępujemy je wodą. Tak samo jest w przypadku mąki. Używamy takiej, jaka jest w przepisie.
–Woda lub mleko dodane do rozczynu powinno mieć temperaturę pokojową. Zbyt ciepłe zabije drożdże i rozczyn nie urośnie. Zbyt zimne nie spowoduje lub przedłuży wyrastanie. Odpowiednia temperatura to około 40 st.C.
–Żeby rozczyn ładnie wyrósł, musi być przygotowywany w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Jeśli będzie mu zimno, na pewno nie urośnie.
–W każdym przepisie świeże drożdże można zastąpić suchymi. Dajemy ich zawsze dwa razy mniej niż świeżych. Nie trzeba wtedy przygotowywać już rozczynu.
Składniki:
(ilość drożdży jest przykładowa! Należy użyć takiej ilości, jaka zawarta jest w przepisie, z którego korzystamy)
25 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki
1/4 szkl letniego mleka
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
(przedstawione na zdjęciu powyżej)
1. Drożdże wkruszyć do miski.
2. Zasypać cukrem.
3. Zalać mlekiem.
4. Dobrze wymieszać.
5. Wsypać przesianą mąkę.
6 i 7. Ponownie wymieszać.
8. Przykryć ściereczką.
6. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do momentu „ruszenia” drożdży. Na zdjęciu poniżej przedstawione są kolejne etapy wyrastania rozczynu.
2 komentarze
Witam, piękne zdjęcia, niestety merytorycznie słaby post. Do zaczynu nie potrzebny jest cukier, tak samo jak nie zawsze musimy robić zaczyn. Pozdrawiam i gratuluję talentu do zdjęć
oczywiście, że do zaczynu dajemy cukier. Zaczynu nie musimy robić z drożdży suchych ale na zdjęciach są drożdże świeże a z takich zaczyn należy robić 🙂