3,3K
Nie wiem, dlaczego tak długo zwlekałam z przygotowaniem tego ciasta. Chodziło po mnie już od dłuższego czasu, ale zawsze miałam jakieś wymówki, by go nie zrobić. W końcu się zdecydowałam i jestem MEGA pozytywnie zaskoczona 😉 Pierwszy raz zrobiłam ciasto ze szpinakiem na słodko! Co ciekawe, jest on praktycznie niewyczuwalny. Poza walorami smakowymi, przyciągnie każdego swoim pięknym, zielonym kolorkiem! Naprawdę, warto wypróbować 😉
Szpinakowe ciasto:
Krem:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Szpinakowe ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem do puszystości. Szpinak rozmrozić na sicie, a następnie mocno odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru wody. Za pomocą blendera rozdrobnić go, dodając 3 – 4 łyżki masy jajecznej. Całą mieszankę przełożyć do ubitych jajek i dobrze wymieszać. Następnie powoli wlewać olej, miksując na niewielkich obrotach miksera. Na końcu wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, ale szybko wymieszać masę za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 60 – 70 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Krem: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Kilka łyżek dodać do ostudzonej żelatyny i szybko wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się kremu) Całą żelatynę wlać do ubitej śmietany i krótko zmiksować.
Z ostudzonego ciasta odkroić ostrym nożem 1/3 ciasta i pokruszyć do miski. Resztę ciasta wysmarować kremem. Wierzch obsypać pokruszonym ciastem i udekorować granatem
Nie wiem, dlaczego tak długo zwlekałam z przygotowaniem tego ciasta. Chodziło po mnie już od dłuższego czasu, ale zawsze miałam jakieś wymówki, by go nie zrobić. W końcu się zdecydowałam i jestem MEGA pozytywnie zaskoczona 😉 Pierwszy raz zrobiłam ciasto ze szpinakiem na słodko! Co ciekawe, jest on praktycznie niewyczuwalny. Poza walorami smakowymi, przyciągnie każdego swoim pięknym, zielonym kolorkiem! Naprawdę, warto wypróbować 😉
Składniki:
Szpinakowe ciasto:
3 jajka
1 i 1/3 szkl cukru
1 i 1/3 szkl oleju
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
2 szkl mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
330 g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl gorącej wody
Dodatkowo:
połowa granatu (zastąpiłam malinami)
Przygotowanie:
Szpinakowe ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem do puszystości. Szpinak rozmrozić na sicie, a następnie mocno odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru wody. Za pomocą blendera rozdrobnić go, dodając 3 – 4 łyżki masy jajecznej. Całą mieszankę przełożyć do ubitych jajek i dobrze wymieszać. Następnie powoli wlewać olej, miksując na niewielkich obrotach miksera. Na końcu wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, ale szybko wymieszać masę za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 60 – 70 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Krem: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Kilka łyżek dodać do ostudzonej żelatyny i szybko wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się kremu) Całą żelatynę wlać do ubitej śmietany i krótko zmiksować.
Z ostudzonego ciasta odkroić ostrym nożem 1/3 ciasta i pokruszyć do miski. Resztę ciasta wysmarować kremem. Wierzch obsypać pokruszonym ciastem i udekorować granatem
(w moim przypadku malinami) Tak przygotowane ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: Uwielbiam gotować!
Inspiracja/ źródło: Uwielbiam gotować!
3 komentarze
Smakowite ciacho 🙂 Uroczo wygląda, zawsze robi wrażenie 🙂
Też robiłam to ciasto już kilka razy 🙂 Jest świetne, pięknie wygląda i do tego nie czuć szpinaku. Jak zawsze muszę coś zmienić i tym razem troszkę zmieniłam krem. 🙂
Jaka duża tortownica/blacha?