Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
CIASTAPorady

Zakalec-PORADY

by Justyna Dragan 10 sierpnia 2015
autor Justyna Dragan 10 sierpnia 2015
 
Ten moment, gdy wyciągasz ciasto z piekarnika, jesteś pewien, że jest puszyste, lekkie, po prostu idealne, a tu nagle po przekrojeniu jeden wielki zakalec… W przypadku Brownie jest to normalne. To ciasto charakteryzuje się ciężkim, gliniastym i zakalcowatym ciastem. Jednak gdy mamy do czynienia z ciastem drożdżowym, ucieranym, z owocami czy tym na ubitych białkach to możemy być pewni, że coś poszło nie tak. Na zdjęciu powyżej pyszne ciasto, które miało być kolejnym hitem na blogu. Po przekrojeniu opublikowanie przepisu byłoby niedorzecznie- jeden wielki zakalec. Szkoda, gdyż ciasto nawet z zakalcem było wyśmienite. Udoskonalę ten przepis i na pewno za jakiś czas zawita on na Nastoletnich 😉



Zacznijmy od tego, czym w ogóle jest, ten nielubiany przez nas zakalec. Wbrew pozorom nie każdy wie jak on wygląda 😉 Zakalec to po prostu niewyrośnięta, niewypieczona część ciasta lub całe ciasto. Pojawić się może praktycznie w każdym cieście. Zarówno w ucieranym, drożdżowym czy tym z owocami. Przyczyn jego powstania jest bardzo wiele. Zatem co zrobić, by uniknąć go w cieście? Oto kilka wskazówek, które powinny nam w ty
m pomóc.
 


  • Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej (chyba że w przepisie zwrócono uwagę, by np. masło było schłodzone). Składniki o tej samej temperaturze pieką się tak samo, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko pojawienia zakalca.
     
  • Wszystkie suche składniki powinny być przesiane. Nie tylko mąka…wszystkie!. Dzięki czemu wprowadzimy  do nich więcej powietrza i unikniemy grudek w cieście, a samo ciasto po upieczeniu będzie lżejsze.
     
  • Masło ucieramy z cukrem do puszystości. Najlepiej za pomocą miksera. Zbyt długie ucieranie może spowodować zwarzenie się masła. Trzeba na to uważać. Dobrze utarte powinno być puszyste i jasne.
     
  • Składniki ciasta należy krótko zmiksować mikserem, tylko do ich połączenia. Jeśli jest to ciasto ucierane, to składniki należy wmieszać do utartego masła. Zbyt długie mieszanie/miksowanie spowoduje niepotrzebnie napowietrzenie ciasta, a co za tym idzie, ciasto pięknie wyrośnie w trakcie pieczenia, a po wyciągnięciu z piekarnika opadnie i pojawi się zakalec. Warto tu dodać, by mieszać składniki tylko w jednym kierunku, dzięki czemu nie rozerwiemy włókien glutenu zawartych w mące (nie dotyczy to oczywiście ciast drożdżowych, w których uwolnienie glutenu jest bardzo ważne).
     
  • Jeśli do naszego ciasta używamy owoców, to ważne, by były one dobrze odsączone i wysuszone. Podczas pieczenia wypuszczają mnóstwo soku, który może namoczyć nasze ciasto i przyczynić się do zakalca. Dobrym sposobem, by tego uniknąć jest również wymieszanie owoców z niewielką ilością mąki lub bułki tartej, które działają jak gąbka- wchłaniają nadmiar soku.
     
  • Nie należy otwierać piekarnika podczas pieczenia. Ciasto potrzebuje stałej temperatury, by dobrze się upiec. Jeśli co chwilę będziemy otwierać piekarnik, to obniżymy zawartą w nim temperaturę, dzięki czemu zwiększamy możliwość wystąpienia zakalca. Dopiero pod sam koniec pieczenia, możemy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
     
  • Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia. Dopiero wtedy możemy je wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Tak jak w przypadku pieczenia- nagły spadek temperatury skutkuje zakalcem.


Nie martwcie się, gdy ciasto znów nie wyjdzie. Każdemu się zdarza, nawet najlepszym! Pamiętajcie, by nieudanego ciasta z zakalcem nie wyrzucać od razu do kosza. Doskonale nada się, np. do bajaderek. Piszą notkę, posiłkowałam się własnymi doświadczeniami oraz poradami Pani Dorotki.
 



A ty? Jak radzisz sobie z zakalcem? Koniecznie napisz w komentarzu!

4 komentarze
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Pancakes z owocami
następny
Murzynek- wilgotny i puszysty

Zobacz również

Ciasto Poduszkowiec

Kruchy torcik w kształcie serca

Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Bananowe FIT ciasto z czekoladą

Sernik creme brulee

Ebook “Świąteczne wypiekanie”

Brownie z masłem orzechowym

4 komentarze

Anonimowy 23 lipca 2016 - 07:00

Wszystko super opisałaś 🙂 Tylko "zważenie" się masła pisze się przez "rz" czyli zwarzenie – od gotować, warzyć

odpowiedz
Justyna Dragan 23 lipca 2016 - 19:38

Już poprawiłam 🙂 Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam!

odpowiedz
Stanislaw Staron 17 marca 2017 - 07:21

że wtrące !
Jeśli chodzi o warzenie !
Anonimowy nie ma racji , słowo zwarzenie pochodzi od słowa uwarzyć a nie warzyć,od strony kuchni.
A opisane zakalce Ok!
Może trochę brak opisu od strony chemicznej.Ale jest spoko !

odpowiedz
ToTemat 1 stycznia 2021 - 19:17

Jak wychodzi zakalec to często jest równie dobry tylko jego konsystencja jest mało ciekawa wizualnie. Ostatnio szukałem informacji czy jest szkodliwy jak się je coś takiego i wychodzi na to, że praktycznie nie. W razie niedopieczenia może być problem ale nie jak zakalec jest ale mimo wszystko upieczony a nie surowe składniki. Także jak się pojawia (mi dzisiaj przy murzynku) to i tak trzeba go zjeść, w smaku dobry tylko nie urósł z jakiegoś powodu.

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK “CIASTA I DESERY BEZ PIECZENIA”

Popularne

  • 1

    Bułeczki bao z grillowanym halloumi, guacamole i warzywami

  • 2

    Klasyczny hummus

  • 3

    Sałatka Caprese

  • 4

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 5

    Ciasto Poduszkowiec

  • 6

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 7

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 8

    Sernik creme brulee

  • 9

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 10

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 11

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 12

    Szybka focaccia

  • 13

    Tradycyjne pączki

  • 14

    Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem

  • 15

    Podstawowy chleb pszenny na zakwasie

  • 16

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Aneta - Jagodzianki- najlepsze!
  • Marysia - Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem
  • Bogusia - Jagodzianki- najlepsze!
  • Łukasz - Sernik z masłem orzechowym
  • Kasia - Jagodzianki- najlepsze!

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa Nutella olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Rafaello czy Ferrero Rocher? 🤭😎 Dajcie znać Rafaello czy Ferrero Rocher? 🤭😎 Dajcie znać!

Domową wersją tych ciemnych pralinek dzielę się w ebooku „Ciasta i desery bez pieczenia” 📚

Do jutra z kodem: SIERPIEŃ20
macie -20% na wszystkie ebooki 😘

Link w bio @justyna_dragan
Dobrego dnia!!

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#chocolateoreocake
Pizza dla przyciągnięcia uwagi 🍕🍕😁 Dzi Pizza dla przyciągnięcia uwagi 🍕🍕😁

Dzisiejszy post jest dokładnie dwutysięcznym postem na moim profilu 🤭🤯😅

‼️ Z tej okazji wrzucam Wam promkę na wszystkie ebooki ‼️ Wielu pytało, kiedy takowa będzie… wedle życzeń ⬇️ 😁

Z kodem: SIERPIEŃ20 
macie -20% na wszystkie produkty w sklepiku 😎 

Obowiązuje tylko do najbliższej soboty 20 sierpnia 😊 Korzystajcie 😘 Link w bio @justyna_dragan 🍽🍽

#foodphotography#instafood#instablog#life#food#motivation#food#followme#follow#photographer#polishgirl#photos#lifestyle#poland#polishgirl#instagood#love#photooftheday#foodphotographer#foodblogger
🫐 MINI PANCAKES Z BORÓWKAMI 🫐 ⬇️ PRZEPI 🫐 MINI PANCAKES Z BORÓWKAMI 🫐
⬇️ PRZEPIS PONIŻEJ ⬇️

Już kiedyś dzieliłam się z Wami tym przepisem 😁 To najlepsze pancakes na jogurcie:

✨ mięciutkie,
✨ puszyste,
✨ długo zachowują świeżość,
✨ bardzo dobrze się smażą.

Tym razem w wersji MINI placuszków. Do wyciskania najlepiej sprawdza się butelka dyspenser. Jeśli jej nie macie, możecie nakładać małe porcje ciasta łyżeczką 🥄

Zapiszcie ten post, przyda się! 🥰😋

SKŁADNIKI:

Placuszki:
🥞 2 jajka
🥞 szczypta soli
🥞 2 łyżki cukru
🥞 200 g jogurtu naturalnego
🥞 2 łyżeczki oleju rzepakowego + odrobina do natłuszczenia patelni
🥞 150 g mąki pszennej
🥞 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Do podania:
🥞 syrop klonowy
🥞 borówki amerykańskie

PRZYGOTOWANIE:

1️⃣ Jajka roztrzepać w misce, dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z przesianą mąką i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Ciasto przełożyć do butelki dyspensera.

2️⃣ Na rozgrzaną patelnię delikatnie natłuszczoną olejem wyciskać małe porcje ciasta. Placuszki smażyć z obu stron do zarumienienia, obracać wykałaczką. 

3️⃣ Podawać na ciepło z syropem klonowym i borowkami amerykańskimi. Smacznego!

#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#jogurt
🍅🫑 BUŁECZKI BAO PEŁNE WARZYW Z GUACAMOLE I 🍅🫑 BUŁECZKI BAO PEŁNE WARZYW Z GUACAMOLE I GRILLOWANYM  HALLOUMI 🫑🍅

Coś pysznego i zasmakująco kolorowego 😎 Bułeczki Bao, czyli nasze polskie buchty/pampuchy w wersji wytrawnej i o nieco innym kształcie 😜 

ZAPISZ, PRZYGOTUJ DLA BLISKICH. Będziesz wracać do tego przepisu! 😁

SKŁADNIKI: (na ok. 15 bułeczek)

Bułeczki bao:
✨ 12 g suchych drożdży
✨ 550 g mąki pszennej
✨ 330 g letniego mleka
✨ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
✨ 30 g cukru
✨ 1 łyżeczka soli
✨ 30 ml oliwy/oleju + dodatkowo do posmarowania

Guacamole:
✨ 3 awokado
✨ 2 mniejsze ząbki czosnku
✨ sok z limonki do smaku
✨ sól, pieprz

Salsa pomidorowo-paprykowa:
✨ 2 pomidory
✨ po połowie papryk: żółtej, zielonej, czerwonej
✨ świeża kolendra 
✨ kukurydza z puszki
✨ kilka łyżek oliwy z oliwek
✨ sól, pieprz

Dodatkowo:
✨ ser halloumi
✨ orzeszki ziemne, posiekane
✨ papryczki chili
✨ awokado, pokrojone w plastry
✨ świeża kolendra do dekoracji
 

PRZYGOTOWANIE:

1️⃣ Bułeczki bao: wszystkie składniki wyrobić mikserem z hakiem. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 1,5 cm. Wykroić krążki o średnicy około 10 cm (lub większe). Wysmarować je oliwą/olejem, zgiąć w pół i umieścić na papierze do pieczenia (warto wcześniej wyciąć z papieru kwadraty tak, by każda bułeczka była na osobnym kawałku). Pozostawić na 20 minut. Gotować na parze przez 10-20 minut w zależności od wielkości bułeczek.

2️⃣ Salsa: pomidory i papryki umyć, a następnie pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z posiekaną kolendrą, oliwą oraz przyprawić solą i pieprzem.

3️⃣ Dodatkowo: awokado pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć, papryczki chili pokroić w plasterki. Halloumi pokroić w grubsze plastry, usmażyć na grillowej patelni na złoty kolor.
Bułeczki nadziewać warzywami, halloumi i podawać z prażonymi, posiekanymi orzeszkami oraz świeżą kolendrą. Smacznego!

#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#bao#bułeczkibao#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#avocado#salad#justynadragan
✨ KLASYCZNY HUMMUS ✨ Daj znać, jak tam Twoje ✨ KLASYCZNY HUMMUS ✨

Daj znać, jak tam Twoje „relacje” z hummusem 😁 Lubisz? Robisz? 😎

Łap moje proporcje i skromne wskazówki ❤️❤️

OBSERWUJ @justyna_dragan 

SKŁADNIKI:

Hummus:
✨ 400 g ugotowanej ciecierzycy (czyli ok. 170-200 g suchej)
✨ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
✨ 180 g tahini
✨ 30 ml soku z cytryny
✨ 2 większe lub 3 małe ząbki czosnki
✨ ok. 80- 100 ml bardzo zimnej wody
✨ sól, kumin rzymski mielony

Do podania:
✨ oliwa z oliwek, kumin, czosnek niedźwiedzi, ugotowana ciecierzyca

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od ciecierzycy. Mamy tu dwie opcje do wyboru:
- opcja pierwsza ▶️ wersja szybka. Korzystamy z ugotowanej już ciecierzycy ze słoika lub w ostateczności z puszki.
- opcja druga ▶️ gotujemy ciecierzycę sami. I tę wersję polecam i omawiam poniżej :).

1️⃣ Suchą ciecierzycę płuczemy kilkukrotnie na sicie, po czym zalewamy w misce wodą do pokrycia (ciecierzyca wchłonie bardzo dużo wody, więc nie może być jej za mało). Odstawiamy na noc do namoczenia (na ok. 12 h).

2️⃣ Ponownie płuczemy, odcedzamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy sporą ilością wody oraz dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej. Całość gotujemy, aż ziarna będą miękkie (ok. 20-60 minut). Ciecierzyca powinna bez problemu rozgnieść się w palcach. Podczas gotowania tworzącą się na powierzchni szumowinę należy zbierać i wyrzucać. Ugotowaną ciecierzycę odstawiamy do wystudzenia, najlepiej w wodzie, w której się gotowała. Jeśli najpierw ją odcedzimy i wtedy pozostawimy do wystudzenia, niestety wyschnie i uzyskanie kremowego hummusu będzie utrudnione … Przed blendowaniem usuwam łupinki. Jak? Pocieram w wodzie, łupinki unoszą się na powierzchnię, wylewam wodę z łupinkami. Czynność powtarzam kilka razy.

3️⃣ Blendujemy z tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i kuminem na gładką pastę sprawdzi się blender ręczny, malakser, thermomix). Stopniowo wlewamy zimną wodę i wciąż blendujemy (ilość wody kontrolujcie, może się okazać, że zużyjecie jej mniej/więcej).

4️⃣ Gotowy hummus polewamy oliwą, dekorujemy czosnkiem, kuminem, jak kto lubi :). Przechowujemy w lodówce do 5 dni. Smacznego!

#hummus#chleb#justynadragan#domowyhummus#sourdoughbread#homemade#foodblogger#foodphotography
Masz tylko jeden ruch 😎 Kręcisz owocowym kołe Masz tylko jeden ruch 😎
Kręcisz owocowym kołem fortuny i sięgasz po…. 🧐😅

Dawaj!
Moja dłoń zmierza po truskawki… lub borówki!!! Ajjj ciężko mi wybrać hehe 😜

#jogurtowce#jagody#blueberriesfoodie#delicious#lody#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend#fit#fitness
🫒 SZYBKA FOCACCIA 🫒 Piekę ją regularnie, 🫒 SZYBKA FOCACCIA 🫒

Piekę ją regularnie, świetny pomysł na przekąskę/przystawkę 🖐😎 Moja ulubiona wersja to ta z filmiku: zielone oliwki, rozmaryn i sól. Wypróbuj!!

📩 …i zapisz koniecznie ten post! Kto wie, kiedy przyda Ci się ten przepis 📩

SKŁADNIKI

(na jedną focaccię)

Ciasto:
✨ 10 g świeżych drożdży
✨ 250 ml letniej wody
✨ 1 łyżka cukru
✨ 400 g mąki pszennej
✨ 1 i 1/4 łyżeczka soli
✨ 40 ml oliwy z oliwek

Dodatkowo:
✨ oliwa z oliwek

Propozycje dodatków:
✨ zielone oliwki, rozmaryn, gruboziarnista sól
✨ czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe, gruboziarnista sól
✨ buraki, gorgonzola, zioła
✨ suszone pomidory, cytryna, pieprz
✨ szparagi, rozmaryn, gruboziarnista sól

PRZYGOTOWANIE

1️⃣ Ciasto: Na początku przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu świeże drożdże wkruszyć do miseczki, rozpuścić w 50 ml letniej wody z cukrem i 2 łyżkami mąki. Całość wymieszać i odstawić na 20 minut do ruszenia drożdży (rozczyn wyraźnie zwiększy swoją objętość).

2️⃣ Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić mikserem z hakiem, aż ciasto będzie nawijać się na mieszadło, będzie elastyczne i lepkie (potrwa to kilka minut). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto na 60-90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). 

3️⃣ Następnie wyłożyć ciasto do natłuszczonej oliwą formy (lub wyścielonej papierem do pieczenia), rozciągnąć na całą powierzchnię. Na wierzch wylać trochę oliwy, palcami zrobić wgłębienia. Focaccie odstawić na 20-30 minut. Ponownie zrobić wgłębienia i wyłożyć dowolne dodatki. 

4️⃣ Piec w 220 st.C przez 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć, podawać na ciepło. Smacznego!

RADY: 

✨ świeże drożdże możecie zastąpić suchymi. Dajemy ich wtedy 2x mniej niż świeżych i pomijamy przygotowanie rozczynu (od razu łączymy wszystkie składniki ciasta),

✨ im większą formę użyjecie, tym focaccia będzie niższa,

✨ w celu przywrócenia świeżości focacci, wystarczy podgrzać ją w mikrofalówce lub w piekarniku przez kilka minut.

#justynadragan#homemade#mniam#yummy#photography#instaphoto#baked#foodlover#breakfast#bułki#focaccia#rozmaryn#oliwa#cherry#pomidorkikoktajlowe#focaccia
💜 WYZWANIE #jagodziankidraganki 2022 … dobi 💜 WYZWANIE #jagodziankidraganki 2022 

… dobiegło końca 🫐🥰

🫐 grubo ponad pół miliona wyświetleń rolki 
🫐 ponad 16 tys. osób zapisało wideo, kilkaset osób skorzystało z przepisu i pochwaliło się efektami tutaj na IG 😎
🫐 z piekarników wyszło nam tysiące jagodzianek!
🫐 okradliśmy z jagód kilka lasów (🤪), 🫐 przerobiliśmy setki kilogramów mąki 🫣😅

Co to był za jagodowy lipiec!!

Tak jak obiecałam, w tym roku pragnę nagrodzić moimi ebookami 3 osoby, których materiały spodobały mi się najbardziej!

🤍 @juliet.lesniewicz 
🤍 @emilahyt 
🤍 @szalenstwo_w_quchni 

Gratuluję dziewczyny i zapraszam do kontaktu ▶️ PRIV 🫐🥰😘

Dzięki każdemu za udział! Dzięki za każde przysłane zdjęcie, relacje i wideo 🖐😎 Za rok powtarzamy! To już nasza fioletowa tradycja 🫐💜💜

#jagodzianki#blueberriesfoodie#delicious#cake#rolls#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT