3,6K
Po zupie krem pomidorowej z soczewicą przyszedł czas na jej zieloną koleżankę ;). Brokułowy krem podany z grzankami, orzeszkami i posiekaną pietruszką. To prosta zupa, którą przygotujecie w kilka minut (jeśli macie ugotowany bulion). Obiad w 15 minut brzmi realnie, a rodzinna na pewno poprosi o dokładkę. Zasmakujcie!
SKŁADNIKI
(na 4-6 porcji)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego
- 500 g brokułu
- 1 łyżka masła
- 50 ml śmietanki kremówki
- sól, pieprz
do podania:
- orzeszki piniowe
- grzanki z chleba
- posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy. Wrzucić brokuł podzielony na różyczki, zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw. Wtedy zblendować na gładki brokułowy krem, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać masło i kremówkę. Podawać z orzeszkami, odrobiną śmietanki i grzankami. Smacznego!