Zapiekanka ziemniaczana z łososiem, beszamelem i brokułem. Szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Ta zapiekanka urzekła mnie od pierwszego razu, kiedy ją upiekłam. Jest syta, pożywna i bardzo kremowa. Przed pieczeniem poszczególne składniki poddajemy krótkiej obróbce: ziemniaki obgotowujemy, brokuła blanszujemy, a łososia króciutko podsmażamy. Dzięki temu zapiekanka piecze się szybciej. Zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu. Zapiszcie go sobie i wracajcie, gdy skończą Wam się pomysły na obiad i kolację ;).
SKŁADNIKI
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 400 g filetu z łososia
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 1/2 większego brokuła
Sos beszamelowy:
- 30 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- mieszanka serów: 1 kulka mozzarella, 50 g sera żółtego, 50 g parmezanu
- świeży szczypiorek, posiekany
PRZYGOTOWANIE
Łososia umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekanym czosnkiem. Ziemniaki obrać, obgotować w osolonej wodzie na półtwardo. Brokuł podzielić na różyczki, obgotować przez chwilę.
Sos beszamelowy: masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, wymieszać. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować.
Obgotowane ziemniaki pokroić w plastry, przyprawić do smaku. Połowę umieścić w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym, np. oliwą. Na ziemniaki wyłożyć: sos, brokuły, łososia, trochę sera, sos, kolejną warstwę ziemniaków, resztę sosu i starte wymieszane sery. Piec w 180-190 st.C przez około 25-30 minut. Podawać posypując posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!