Słynny deser z czasów PRL-u. Ubita słodka śmietanka kremówka w dwóch odsłonach: jasnej i ciemnej- kakaowej podana z pokruszonymi bezami i rodzynkami namoczonymi uprzednio w rumie. Czasem spotyka się też wersję z dodatkiem posiekanych migdałów lub orzechów. Deser niewyszukany, z naprawdę łatwo dostępnych składników. Prostota w każdym calu! Jeśli spodziewajcie się niezapowiedzianych gości, krem sułtański przychodzi Wam z pomocą :).
Składniki: (na 3 porcje)
400 g śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki rodzynek
50 ml rumu (lub 50 ml wody z odrobiną aromatu rumowego)
3 łyżki naturalnego kakao
2 małe beziki
3 okrągłe biszkopciki
Przygotowanie:
Rodzynki zalać rumem (lub wodą z dodatkiem aromatu rumowego) i odstawić na 30 minut do namoczenia. Następnie odcedzić i osuszyć.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki naturalnego kakao oraz połowę namoczonych rodzynków, zmiksować. Do drugiej dodać 2 łyżki cukru pudru, również krótko zmiksować.
Do 3 szklanek nałożyć ciemny krem następnie jasny. Wierzch posypać resztą rodzynków oraz pokruszonymi bezikami. Na górze deserków umieścić po jednym biszkopciku. Krem sułtański gotowy. Najlepszy po godzince spędzonej w lodówce. Spożyć w dniu przygotowania. Smacznego!
Rady:
– krem sułtański można wzbogacić o migdały lub orzechy.
5 komentarzy
szkoda tylko ze 36% smietana jest droga
Świetne i zachęcające zdjęcia! Wypróbuję ten przepis na pewno.
Dziękuję i polecam! 🙂
Piękne zdjęcia…wooow, naprawdę jestem pod wrażeniem, nie powstydziłyby się ich magazyny o gotowaniu, Kuchnia i Kukbuk nie mają ładniejszych! 🙂 A w ogóle cześć, tu Gucia z PP, szukałam przepisu na słynny deser, przy którym bohaterki filmu "Dziewczyny do wzięcia" rozmyślały nad swoim losem singielek, czekając na tych potencjalnych kawalerów do wzięcia, którzy się przysiądą do stolika i zmienią życie w bajkę 😉
mozna zamiast smietany kupic snieżke i z mlekiem zmiksowac i tez bedzie "bita smietana"