1,4K
Placuszki szpinakowe, które podałam z chantilly bazyliowym- dokładnie takim samym jak w przepisie na te mini babeczki. Szpinak z bazylią to bardzo zgrany duet. Oczywiście placuszki możecie podać z czymkolwiek chcecie. Dżem czy miód również się sprawdzą. Polecam na leniwe niedzielne śniadanie.
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
2 białka
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka kefiru
40 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g mrożonego szpinaku
1 łyżeczki oleju+ odrobina do wysmarowania patelni
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić (można na sicie, w mikrofalówce lub w garnuszku na małym ogniu), następnie odsączyć z nadmiaru wody. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier puder, ubijać. Dać po kolei żółtka, miksować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej, kefir i dodać odsączony szpinak. Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników lub króciutko zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Na gorącą nakładać okrągłe porcje szpinakowej masy (1 placuszek= 1 łyżka masy). Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać od razu. U mnie z chantilly bazyliowym. Smacznego!