4,4K
Kolejne bułki stworzone po to, byście mogli z wielkim apetytem delektować się śniadaniem z całą rodziną! Lekkie bułeczki cebulowe, aromatyczne, wyśmienite na ciepło wysmarowane masełkiem. Smacznego!
Składniki: (na 10 bułek)
Rozczyn:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 g letniej wody
40 g mąki pszennej
Ciasto:
cały powyższy rozczyn
1 duża cebula
200 g letniej wody
2 łyżki letniego kefiru
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
450 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Rozczyn: Świeże drożdże wkruszyć do małej miseczki, wlać letnią wodę, wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie wsypać cukier oraz mąkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Miseczkę z rozczynem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować, rozczyn będzie miał gąbczastą strukturę pełną pęcherzyków powietrza.
Ciasto: W międzyczasie, gdy rozczyn wyrasta do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól oraz mielony pieprz, wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę, dodać do mąki wraz z kefirem, letnią wodą i wyrośniętym rozczynem. Całość wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Można ręcznie lub mikserem z hakiem. W razie potrzeby dosypać odrobiny mąki, ale nie za dużo- ciasto ma być trochę klejące i luźne.
Wyrobione przełożyć do czystej naoliwionej i obsypanej mąką miski. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (na około 60 minut) lub wstawić na całą noc do lodówki (wtedy o poranku będziemy mieć świeże bułeczki na śniadanie).
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę obsypaną mąką, krótko zagnieść rękami i podzielić na 10 równych części (po około 88 g każda). Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 30 minut do napuszenia (jeśli nasze ciasto było przez noc w lodowce, czas wyrastania uformowanych już bułek może się wydłużyć).
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Bułeczki spryskać z wierzchu wodą i wstawić do piekarnika (można je również przed pieczeniem dowolnie naciąć żyletką lub ostrym nożem). Piec przez około 20 minut, aż wyrosną i nabiorą kolorku. Wyjąć i ostrożnie przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
3 komentarze
Myślę ze u mnie w domu chętnie byłyby jedzone 🙂
fajne, zmieściły sie na jeden raz do piekarnika?
Tak, zmieszczą się 🙂
Z przepisu otrzymujemy 10 mniejszych bułeczek, więc na 1 dużą płaską blaszkę w sam raz 🙂