Najprostsze maślane ciasteczka, do przygotowania których użyłam wałka grawerowanego z napisem Nastoletnie Wypiekanie (wygrałam go w konkursie). Wałki można nabyć tutaj, oczywiście z dowolnym napisem lub wzorkiem. W ciasteczkach nie ma większej filozofii… coś szybkiego, drobnego i słodkiego do kawy, po prostu ;).
Składniki:
Składniki:
140 g zimnego masła
1 żółtko
180 g mąki pszennej tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru pudru
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki szybko zagnieść w gładką kulę ciasta, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce (lub dłużej).
Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki, rozwałkowywać je zwykłym wałkiem, a na końcu przejechać wałkiem grawerowanym (u mnie z napisem Nastoletnie Wypiekanie). Ja musiałam wałek obficie podsypywać mąką, by ciasto się nie kleiło. Ciasteczka możecie również przygotować wyłącznie przy użyciu zwykłego wałka.
Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie- prawie w ogóle nie zmienią kształtu podczas pieczenia. Blaszkę z ciastkami wstawić do lodówki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Gdy piekarnik uzyska tę temperaturę, wyjąć blaszkę z lodówki i umieścić w piekarniku. Piec przez 10-13 minut do lekkiego zarumienienia boków ciasteczek. Czas pieczenia zależy od grubości i wielkości ciastek. Lepiej nie odchodzić od piekarnika… :).
Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego!
2 komentarze
Czy żóltko ma być w temp pokojowej? I czy można zastąpić skrobie ziemniaczaną maką ryżową?
Żółtko lepiej z lodówki, a w kwestii mąki- nie próbowałam, ale myślę że będzie okey 😉