Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • SKLEP
0
Torty

Tort Pavlova

by Justyna Dragan 25 lipca 2017
autor Justyna Dragan 25 lipca 2017
Wczoraj urodziny obchodziła moja Mama. Jak co roku upiekłam z tej okazji tort. Długo nie musiałam się zastanawiać, jaki on będzie, jakiego smaku, wyglądu i stopnia trudności. Ostatnio jedna z czytelniczek napisała, że czeka na tort Pavlova w moim wykonaniu i obiecałam, że nie zawiodę. A że Mama jest miłośniczką bez, to wybór był jasny. To moje pierwsze starcie z bezowym tortem Pavlovy i powiem Wam… nie taki diabeł straszny jak go malują ;). Oczywiście do perfekcji jeszcze sporo brakuje, ale myślę, że z czasem i ja nabiorę wprawy. Tort Pavlova to duża biała beza wypełniona kremem z mascarpone i bitej śmietany, udekorowana owocami- to jest jej klasyczna wersja. Bardzo słodki deser, polecany szczególnie fanom bez i wszystkiego co słodkie do przesady. Nie przejmujcie się, jeśli za pierwszym razem Wam nie wyjdzie. Musicie dokładnie poznać swój piekarnik, bo każdy piecze inaczej. Prawidłowe bez pośpiechu ubicie piany z białek to klucz do sukcesu! Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, otrzymacie chrupiącą z zewnątrz i wilgotną w środku bezę. Trzymam kciuki i życzę udanych wypieków!



Składniki:

Beza:
5 białek z jajek o rozmiarze L
szczypta soli
250 g cukru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

Krem:
250 g śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
125 g serka mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
około 300 g drobnych owoców (malin, porzeczek, borówek, mogą być plasterki kiwi itp.)


Przygotowanie: 

Na początku przygotować dużą płaską blaszkę, którą wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ołówkiem odrysować okrąg o średnicy 22 cm. Papier położyć na blaszce szkicem do dołu. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.



Beza: Po pierwsze białka jaj powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne :). Przelać je do metalowej, suchej i czystej misy miksera. Zacząć ubijać ze szczyptą soli, najpierw na niskich obrotach, jak zaczną się pienić, zwiększyć moc.  Gdy otrzymamy białą, lśniąca i sztywną pianę (po odwróceniu misy do góry nogami białka nie  powinny spływać ze ścianek) zacząć dodawać cukier (nie przestając ubijać). Cukier dodawać partiami tak, by za każdym razem całkowicie się rozpuścił (by to sprawdzić, wystarczy nabrać trochę piany na palec i rozetrzeć opuszkami- ziarenka cukru powinny być niewyczuwalne). Po dodaniu całego cukru do sztywnej i białej piany wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i wlać łyżeczkę soku z cytryny. Teraz całość krótko zmiksować tak by mąka i sok połączyły się z białkami.

Tak przygotowaną śnieżnobiałą pianę z białek wyłożyć na odrysowany wcześniej na papierze do pieczenia okrąg. Przy pomocy szpatułki uformować boki bezy, a na środku zrobić wgłębienie (miejsce na krem). Od momentu zakończenia ubijania piany wszystkie czynności do procesu pieczenia powinny być wykonywane możliwie jak najszybciej. Formować bezę najlepiej kilkoma energicznymi ruchami, a piekarnik rozgrzać na samym początku- jeszcze przed ubijaniem białek (ubita na sztywno piana nie może czekać!).

Bezę wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Od razu obniżyć temperaturę do 130 st.C i piec przez około 1,5 godziny. Jeśli Wasza Pavlova podczas pieczenia za szybko się rumieni, należy obniżyć temperaturę. Zawsze to powtarzam- każdy piekarnik piecze inaczej. Czas i temperatura u każdego może się różnić. Upieczona beza po tych 90 minutach powinna być chrupiąca z zewnątrz, a w środku wilgotna. Pęknięcia na bezie to dobry znak- dają gwarancje, że Pavlova będzie idealna (lub przynajmniej zbliżona do ideału ;)). Bezę można upiec 1-2 dni przed planowanym podaniem. Studzić w zamkniętym piekarniku (można pozostawić na całą noc).


Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę przelać do misy miksera, ubić na sztywno. W innym naczyniu zmiksować mascarpone z cukrem pudrem. Dodać go do ubitej śmietany, zmiksować.

Wgłębienie Pavlovy wypełnić kremem. Na wierzch wyłożyć drobne świeże owoce. Uwaga! Bezę wypełniamy kremem przed samym podaniem! Nic wcześniej, gdyż pod wpływem wilgoci mięknie. Smacznego!

borówki amerykańskiemalinyporzeczkiserek mascarponeśmietana kremówkawykorzystanie białek
13 komentarzy
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Oszukane bułeczki z mikrofali w 5 minut!
następny
Pudding chia z bananem i masłem orzechowym

Zobacz również

Tort bezowy z mango i kokosem

Tort bezowy Banoffee

Tort bezowy Dacquoise

Tort czekoladowy- ciężki i wilgotny

Tort Szwarcwaldzki + 18 urodziny

Tort Kinder + II urodziny bloga

Croquembouche- ptysiowa piramida

Tort dla dzieci + 17 urodziny :)

13 komentarzy

BlingBlingMakeUp 25 lipca 2017 - 13:57

Wyglada oblednie, na bank skorzystam z Twojego przepisu <3

odpowiedz
Justyna Dragan 25 lipca 2017 - 14:47

Koniecznie!! 😙

odpowiedz
Justyna Michalska 25 lipca 2017 - 14:36

Piękna Ci wyszła ta pavlowa a ja się już od dłuższego czasu szykuje ją zrobić ale coś się boję źe nie wyjdzie.

odpowiedz
Justyna Dragan 25 lipca 2017 - 14:45

Polecam!! Jak nie wyjdzie za pierwszym, to za kolejnym na pewno sie uda! 😉

odpowiedz
Ewa W 26 lipca 2017 - 06:24

jaka piękna 🙂

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska 29 lipca 2017 - 06:59

Nigdy nie jadłam takiego tortu 🙂

odpowiedz
Esther 9 sierpnia 2017 - 08:27

Witam, czy beza po upieczeniu i wystudzeniu ma mieć w środku wilgotną, piankową konsystencje? Zrobiłam swoją i mam wrażenie, jakby białka były niedopieczone i nie wiem czy właśnie taki powiemen być efekt końcowy czy zrobiłam coś nie tak?:)

odpowiedz
Justyna Dragan 9 sierpnia 2017 - 09:14

Tak, beza w środku ma być wilgotna- taka delikatna pianka. Jeśli taki efekt uzyskałaś… ogromne gratulacje i smacznego życzę!! 😉

odpowiedz
Anonimowy 22 listopada 2017 - 16:35

Bardzo ładny. Sam nie umiem robić tortów, ale ostatnio zamawiałem tort na chrzciny z https://e-torty.pl/kategoria/torty-chrzest-swiety, który był troszkę podobny, a przy tym naprawdę pyszny. Muszę kiedyś spróbować wykonać własny tort samodzielnie.

odpowiedz
Anonimowy 22 czerwca 2018 - 18:10

Na ile osób to cudo?

odpowiedz
Justyna Dragan 24 czerwca 2018 - 05:42

W zależności od wielkości porcji 🙂 z 10 na pewno 😉

odpowiedz
Wiola Tomala 9 września 2018 - 19:39

Zrobiłam ! Faktycznie nie taki diabeł straszny. Zdjęcia Twojego tortu ostatecznie przekonały mnie, że warto spróbować i udało się ! Wielkie dzięki za przepis, świetnie napisany, nie pozostawił wątpliwości i sukces okazał się być murowany. 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 10 września 2018 - 05:35

Bardzo miło mi to słyszeć! Gratulację! 😀

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Tort bezowy Banoffee

  • 2

    Kardamonki

  • 3

    Torcik brownie malinowy

  • 4

    Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

  • 5

    Tort bezowy Dacquoise

  • 6

    Tarta Creme Brulee

  • 7

    Sernik z masłem orzechowym

  • 8

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 9

    Tradycyjne pączki

  • 10

    Piernik staropolski

  • 11

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 12

    Fit kopytka twarogowo-kukurydziane

  • 13

    Perfekcyjne bezy-PORADY

Najnowsze komentarze

  • Justyna Dragan o Lemon Curd- przepis podstawowy
  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Martyna o Lekki jogurtowiec z galaretką i truskawkami
  • Ania o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Agata o Wegańskie brownie z kaszy jaglanej

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Czekam na sezon! Czekam z utęsknieniem 😍 Uwiel Czekam na sezon! Czekam z utęsknieniem 😍 Uwielbiam chodzić w lecie na targ, gdzie królują polskie świeże owoce 🥰🥰 Nie pogardzę słodką truskawką, kwaskowatą porzeczką czy też soczystą maliną 😋 Już rozmyślam o kolorowych wypiekach 😍 Zdjęcie dla rozchmurzenia tych mało pogodnych dni ❤️ #foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#jogurt#fruits
Na Dzień Mamy 😎 Może na Dzień Dziecka! Wiem, Na Dzień Mamy 😎
Może na Dzień Dziecka!
Wiem, że do tych dni jeszcze trochę czasu, ale warto ZAPISAĆ ten post i wrócić do niego w odpowiednim czasie 😎😁 Te bezy cieszą oko!!! ❤️❤️❤️ Przepis poniżej ❤️

Składniki: (na 12 sztuk)

Bezy:
170 g białek w temperaturze pokojowej
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny 
odrobina zielonego barwnika w żelu

Krem:
250 g śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
20 g cukru pudru
kilka łyżek puree malinowego (malin zblendowanych i przetartych przez sito)
odrobina czerwonego/różowego barwnika

Do dekoracji:
pestki granatu
pistacje, posiekane
liofilizowane truskawki, pokruszone 

Przygotowanie:

Uwaga! Przygotowujemy podobnie jak w przepisie na blogu na „Bezy z mascarpone, żurawiną i pistacjami” (link w BIO ‼️‼️). Różnice: 

➡️ Rękaw cukierniczy przez który szprycowałam bezy, najpierw od środka wysmarowałam w trzech miejscach zielonym barwnikiem (polecam robić to wykałaczką) i dopiero wtedy napełniłam worek pianą z białek. Dzięki temu wyszprycowane bezy nabrały zielonkawego odcieniu w niektórych miejscach. Spytacie, jaką tylkę cukierniczą użyłam 😉 ➡️ duża otwarta gwiazda :). Jeśli macie barwnik w proszku, wystarczy dodać do niego kilka kropel wody, by upłynnić konsystencje ☺️.

➡️ Bezy wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 140 st.C i od razu obniżyłam do 100 st.C. Piekłam przez 2 godziny z funkcją termoobieg. Po tym czasie pozostawiłam na całą noc w uchylonym piekarniku.

➡️ Puree malinowe należy dodać tylko do połowy kremu. By dodatkowo podbić kolor, można dodać ociupinkę czerwonego lub różowego barwnika. Puree przygotujecie blendując i przecierając maliny przez sito. Ile go dodać? Kilka łyżek. Tak, by nie rozrzedzić za mocno kremu.

➡️ Kremy (biały i różowy) przełożyłam do rękawa cukierniczego (ponownie z tylką w kształcie dużej otwartej gniazdy) tak, by po jednej stronie worka był krem biały, a po drugiej- krem różowy. Szprycując kremy się łączą, a kolory pięknie i subtelnie przechodzą przez siebie.

Smaaacznego❤️❤️

#foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue
Bezy dzisiaj wygrały 😅 Zasypaliscie mi skrzynk Bezy dzisiaj wygrały 😅 Zasypaliscie mi skrzynkę ! 😬😂 A to naprawdę prostaaa sprawa ❤️ Nic wymyślnego, skupienie uwagi przede wszystkim na ładnym wykończeniu 😊 Chętni na przepisior? 😁 #foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue
To nam się wiosna zrobiła 😅 prognozy na najbl To nam się wiosna zrobiła 😅 prognozy na najbliższy tydzień mało satysfakcjonujące 😬 ☔️☔️ Gdy za oknem szaro buro, postarajmy się pokolorować nieco w naszych kuchniach 😎 Tarta Creme Brulee ozdobiona świeżymi owocami to dobry pomysł. Też tak sądzisz?😁 Link w bio @justyna_dragan ❤️❤️ #foodie#delicious#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#blueberries#cremebrulee @foodfluffer @hautescuisines
Niech to zdjęcie uspokoi wszystkich zaniepokojony Niech to zdjęcie uspokoi wszystkich zaniepokojonych 😉 Odetchnij ➡️ trzy głębokie wdechy ➡️ jedna pozytywna myśl ➡️ i przeżyj ten wtorek tak, jak chcesz! 😎🙌 Dzień dobry!!! #minimalism  #food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#justynadragan#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#recipe
Dzień dobry !! Dzisiaj Dzień Czekolady 😎 Nie Dzień dobry !! Dzisiaj Dzień Czekolady 😎 Nie żałujcie sobie tabliczki mlecznej, gorzkiej, z orzechami, Oreo czy tam karmelowej. Czekolada do kawy, ciasta, deseru, naleśników... do wszystkiego 😬😅 Ahhh jaki to jest wdzięczny produkt 🍫🍫🍫 Na zdjęciu meeega czekoladowe babeczki z kremem Toffifee. Link do przepisu przypominam w bio @justyna_dragan ❤️ Pięknego dnia dla Was 😘 #justynadragan#cupcakes#toffifee#foodie#delicious#cookies#ciasto#tort#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#peach @thebakefeed #thebakefeed @thefeedfeed #feedfeed
Lekki i przyjemny kadr z samego rana 🍴🍽 Niec Lekki i przyjemny kadr z samego rana 🍴🍽 Niech to będzie trafna przypominajka o ŚNIADANIU 😉 A Pomysłów na śniadanie szukaj na: ➡️ www.justynadragan.pl  i w Cytrynce 🍋🍋📚📚 Dobrego dnia kochani!! #justynadragan#pancakes#placuszki#heatlhyfood#sweet#foodpick#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#blueberries
Jak dają to bierz i uciekej... mówiono 😜😂 Jak dają to bierz i uciekej... mówiono 😜😂 Zróbcie sobie dobrą kawkę dzisiaj! A jak nie macie gdzie, nie macie w czym lub wolicie, gdy ktoś Wam zdobi tooo.... ➡️➡️ @slodkawa służy pomocą 😁🙌🙌 i nie tylko! Na Śląsku jest masa miejscówek, które mimo tych dziwnych i ciężkich dla gastro czasów działa na wynos ❤️🥰___ ‼️‼️‼️ Mam pomysł ! 😎 Idąc za ideą #wspieramgastro napisz nazwę swojej ULUBIONEJ KAWIARNI/PIEKARNI/RESTAURACJI ITP.(a najlepiej ją oznacz 🙌). i dopisz do niej miasto, w której się znajduje. Może dzięki Twojemu poleceniu, koleżanka z poniższego komentarza mieszkająca w pobliżu lub będąca przejazdem wpadnie do tej miejscówki ❤️ Czekam na Wasze rekomendacje !!! Zaraz wstawię w komentarzu swoją pyszną listę ze Śląska 😘#justynadragan#coffe#coffeetime#coffeelover#coffeevibesfoodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#follow#followme#recipe
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT