18,6K
Bardzo pomysłowy przepis na domowe, ekspresowe bułeczki, a powiedziałabym raczej bułeczko podobne bułeczki, a nawet bułeczkowe omlety ;).
Czy bułki, czy nie bułki, jedno jest pewne- są od bułek o wiele zdrowsze! Nie zawierają mąki. Jej miejsce zastąpiły otręby, nie ma w nich również drożdży- są za to jajka i naturalny jogurt. W przepisie podaję pół łyżeczki proszku do pieczenia, ale spokojnie można go pominąć (sprawdzone ;)). Bułki bez użycia piekarnika, przygotowujemy je w mikrofalówce. Polecam!
Czy bułki, czy nie bułki, jedno jest pewne- są od bułek o wiele zdrowsze! Nie zawierają mąki. Jej miejsce zastąpiły otręby, nie ma w nich również drożdży- są za to jajka i naturalny jogurt. W przepisie podaję pół łyżeczki proszku do pieczenia, ale spokojnie można go pominąć (sprawdzone ;)). Bułki bez użycia piekarnika, przygotowujemy je w mikrofalówce. Polecam!
Składniki: (na 2 bułeczki)
2 jajka
6 łyżek dowolnych otrębów (u mnie orkiszowe)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać widelcem w misce do połączenia. Powstałą masę przelać do 2 kokilek/miseczek (do ich 3/4 wysokości- bułeczki dosyć mocno wyrastają). Wstawić je do mikrofalówki na około 2-3 minutki (lub troszkę dłużej- w zależności od mocy Waszej mikrofali). Podawać na ciepło bądź zimno, na słodko lub wytrawnie. Do ciasta można dodać również ulubione przyprawy, dodatki lub zrobić bułeczki na słodko dodając cukier, czekoladę, bakalie itp. Smacznego!
Inspiracja: przepisy diety Dukana
6 komentarzy
wygladaja przepysznie, zrobie w nastepnym tygodniu tylko ze nie mammikrofali 😉
bardzo fajne !
super! bardzo fajny pomysł. Nigdy nie robiłam żadnego ciasta z mikrofalówki
A bez mikrofali…. tak myślę, że może dałoby radę hop w formę na muffinki i do pieca? 🙂
Myślę, że powinno się udać 🙂
Świetne jak potrzeb jest cos na szybko 🙂