4,7K
Labneh to nic innego jak odsączany jogurt grecki- czyli najprostszy przepis na domowy serek. Im dłużej będziemy odsączać jogurt na sicie, tym gęstszy i bardziej zwarty serek otrzymamy. Labneh jest słony, świetnie nadaje się do kanapek. Możecie dowolnie zmienić smak wzbogacając go o świeże zioła. Polecam!
Labneh to nic innego jak odsączany jogurt grecki- czyli najprostszy przepis na domowy serek. Im dłużej będziemy odsączać jogurt na sicie, tym gęstszy i bardziej zwarty serek otrzymamy. Labneh jest słony, świetnie nadaje się do kanapek. Możecie dowolnie zmienić smak wzbogacając go o świeże zioła. Polecam!
SKŁADNIKI
- 3 kubeczki jogurtu greckiego (3×250 g)
- 1 płaska łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE
Jogurty greckie przełożyć do miski, dodać sól i dokładnie wymieszać. Duże sitko lub durszlak wyłożyć gazą/ściereczką. Jogurt przełożyć na gazę, której rogi związać u góry w sakiewkę. Włożyć do lodówki na około 12-24 h, by jogurt spokojnie mógł odsączać (wydzieli się serwatka, którą później możecie wypić- jest bardzo zdrowa). Serek można trzymać w lodówce na sicie o wiele dłużej, np. 48 h wtedy jego konsystencja będzie bardziej zwarta. Przed przełożeniem na gazę, można do niego dodać dowolne zioła- nabierze zupełnie innego smaku. Smacznego!
2 komentarze
pamiętać, nie czytać twojego bloga o tej porze bo robię się głodna, a nie chcę już wychodzić z łóżka ;D
Pozdrawiam! 😆😘