3,7K
Składniki:
W tym roku zaszalałam z truskawkami (wystarczy spojrzeć na kilka ostatnich przepisów- wszędzie te małe pyszne czerwone owoce). Truskawkowe lody z poniższego przepisu są bardzo dobre! Nie za słodkie, aksamitne, o ładnym różowiutkim kolorku. Obowiązkowe na nadchodzące upały! Z powodu użycia surowych jaj, należy jajka wcześniej wyparzyć wrzątkiem, a lody spożyć jak najszybciej. Polecam!
Składniki:
400 g truskawek
100 g jogurtu naturalnego
125 g śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
2 jajka wyparzone, białka i żółtka osobno
szczypta soli
100 g cukru
Przygotowanie:
Truskawki i jogurt zmiksować blenderem do gładkości. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Białka i żółtka umieścić w dwóch osobnych miskach (pamiętajcie, by jajka wyparzyć wcześniej we wrzątku, by pozbyć się salmonelli). Żółtka utrzeć do jasności i puszystości z połową ilości cukru (50 g). Białka ubić na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawać pozostały cukier (50 g), miksować.
Truskawkowy mus, ubitą śmietankę i żółtka wymieszać w jednej misce. Na koniec do masy delikatnie wmieszać ubite na sztywną pianę białka z cukrem.
Powstałą truskawkową mieszankę przelać do plastikowego pojemnika, szczelnie zamknąć i schować do zamrażalnika. Po około godzince wyjąć pojemnik, a lody krótko zmiksować, by nie utworzyły się kryształki lodu. Tą czynność dobrze jest powtórzyć jeszcze raz lub dwa razy po kolejnych godzinkach mrożenia. Później już bez problemu należy pozostawić je w zamrażarce najlepiej na całą noc, by zamarzły. Przed podaniem wyjąć pudełko z lodami i pozostawić na kilka minutek na kuchennym blacie, by formowanie gałek było łatwiejsze. Dobra rada- gałkownicę najlepiej zanurzać w gorącej wodzie. Smacznego!
1 komentarz
wolę nieowocowe lody, więc tym razem przepis nie dla mnie 😉 ale dla fanów takich lodów na pewno będzie idealny! 🙂