Pyszne! Czekoladowy pudding chia z cynamonową nutą podany w towarzystwie truskawek i jogurtu naturalnego. Bardzo lubię mocne wyraziste smaki, więc i ilość kakao jest tutaj spora. Chia to bardzo wdzięczny produkt. Stanowi doskonały pomysł na śniadanie- wystarczy wieczorem zalać te malutkie ziarenka dowolnym mlekiem, wkroić ulubione owoce i rano gotowy już pudding zabrać ze sobą do pracy, np. w słoiczku. Polecam!
SKŁADNIKI
(na 1 większą porcję)
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki nasion chia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 1 płaska łyżka naturalnego gorzkiego kakao
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- garść truskawek
PRZYGOTOWANIE
Mleko, nasiona chia, cynamon, miód i kakao wymieszać w misce. Odstawić na bok na 10 minut, co jakiś czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W tym czasie nasionka zaczną żelować i zagęszczać pudding.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub plasterki. Udekorować nimi czekoladowy pudding chia. Wierzch polać również odrobiną jogurtu naturalnego (opcjonalnie). Smacznego!
5 komentarzy
co ja bym dała teraz za taki deserek 😀
❤😉
i znów chia 😉 a u mnie wciąż leży cała paczka 😀
Uwielbiam chia pudding <3 Jest u mnie w różnych wariacjach jednak najczęściej a kakao w dodatku w wersji wegańskiej. staram się dodawać kakao, żeby sobie trochę żelaza dostarczać, ponieważ nie jem mięsa.
Przepiękne zdjęcia!
Dziękuję i pozdrawiam!! 🙂