1,7K
Decyzja całkowicie spontaniczna! Gdy na FB zobaczyłam wydarzenie: „Warsztaty Domowa Piekarnia- Chleb na zakwasie” prowadzone przez Pana Piotra Kucharskiego- autora dwóch książek kucharskich (w tym mojej ukochanej o chlebie ;)), zwycięzcy programu „Gotuj o wszystko” i kucharza gotującego w Dzień Dobry TVN, od razu wiedziałam, że muszę tam być! Tym razem nie mogłam przepuścić takiej okazji. Zarezerwowałam miejsce, kupiłam bilety do Wrocławia i czekałam cierpliwie do czwartku 18 maja.
Wczesna pobudka, trochę zamieszania, ale szczęśliwe razem z siostrą około 7.20 rano dojechaliśmy na miejsce. Wrocław… piękne urokliwe miasto, piękna pogoda i oczywiście GPS w ręce, bez którego mogłoby nie być tak kolorowo ;).
Około 9.00 byłam już w studio, gdzie miały się odbyć warsztaty. Studio Kulinarne Browar Mieszczański- pierwsze wrażenie? ŁAŁ! Klimatyczne wnętrze, świetnie zorganizowane! Od razu wszyscy uczestnicy warsztatów zostali ciepło przyjęci, nie brakowało jedzenia, picia i przemiłej atmosfery.
Podczas warsztatów zmierzyliśmy się z:
* chlebem pszennym na zakwasie
* chlebem żytnim na zakwasie
* pizzą na zakwasie
* ciabattą
* oraz trochę spontanicznie zrobiliśmy jeszcze pszenne bułki na zakwasie
Oprócz czystej praktyki Pan Piotr podzielił się z nami swoją wiedzą, ciekawostkami i poradami związanymi z zakwasem, pieczeniem pieczywa w warunkach domowych, zastosowaniem różnego rodzaju mąk, przybliżył nam pojęcie glutenu, siatki glutenowej, wyjaśnił cel cechowania pieczywa, pieczenia z parą wodną i wiele innych rzeczy.
W trakcie pieczenia poszczególnych bochenków usiedliśmy do wspólnego stołu i smakowaliśmy swoich wypieków.
Warsztaty trwały około 5 godzin. Czas ten był wykorzystany do maksimum! Świetna organizacja, sprawna grupa i dużo śmiechu to zdecydowanie przepis na udane warsztaty!
Pan Piotr oprócz bycia świetnym piekarzem, kucharzem i mając na swoim koncie wiele osiągnięć, jest przede wszystkim normalnym człowiekiem z ogromną pasją, którą dzieli się z innymi m.in. na takich warsztatach. Cicho powiem i jeszcze raz podziękuję, że mimo mojego wieku, nie widział przeszkód, bym wzięła udział w Jego warsztatach.
Za luźną, przyjazną atmosferę, dużo wiedzy, pysznego pieczywa, nowe znajomości i kolejne bezcenne doświadczenie bardzo dziękuję!
A każdemu z Was, kto jeszcze nie odwiedził wrocławskiego Studia Kulinarnego Browar Mieszczański, serdecznie polecam to miejsce! Jednej rzeczy, której żałuję to to, że w końcu nie udało mi się dotrzeć do Chleboteki- piekarni Pana Piotra, ale jak to się mówi… co się odwlecze, to nie uciecze ;). Przy następnej okazji na pewno tam zajrzę.
Pełna wrażeń i nowych sił zabieram się dla Was za kolejne przepisy na domowe pieczywo, tym bardziej że oprócz kilku bochenków chleba, z warsztatów przywiozłam również starter zakwasu pszennego i żytniego, więc jest na czym działać ;).
Pozdrawiam!
Justyna
2 komentarze
Ale super!
Na jakich stronach można obserwować gdzie i kiedy odbędą się przeróżne warsztaty związane gotowaniem/pieczeniem? 😉
To różnie 🙂
Trzeba obserwować wydarzenia na FB i łapać takie okazje 😉
Pozdrawiam!