3,K
Średniej wielkości bochenek z płatkami owsianymi i startym jabłkiem. Pieczony na drożdżach na 12-godzinnym zaczynie. Nieznacznie słodkawy, o regularnym miąższu. Gorąco polecam!
Średniej wielkości bochenek z płatkami owsianymi i startym jabłkiem. Pieczony na drożdżach na 12-godzinnym zaczynie. Nieznacznie słodkawy, o regularnym miąższu. Gorąco polecam!
Składniki: (na 1 średni bochenek)
Zaczyn:
150 g mąki pszennej typ 650
150 ml ciepłej wody
150 g mąki pszennej typ 650
150 ml ciepłej wody
2 g świeżych drożdży
Ciasto:
400 g mąki pszennej typ 650 + odrobina do podsypywania
400 g mąki pszennej typ 650 + odrobina do podsypywania
80 g płatków owsianych
1,5 łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
cały powyższy zaczyn
1 jabłko (ok. 180 g)
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Zaczyn: Mąkę przesiać do miski. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Mieszankę wlać do mąki, wymieszać. Zaczyn pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej (na kuchennym blacie) na około 12 godzin. wymieszać składniki zaczynu, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Zaczyn w ty czasie zwiększy swoją objętość, a na jego powierzchni pojawią się bąbelki.
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z płatkami owsianymi i solą. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, mieszankę dodać do mąki wraz z wyrośniętym zaczynem, obranym i startym na grubych oczkach jabłkiem oraz miodem. Całość dobrze wyrobić mikserem z hakiem, aż ciasto będzie elastyczne.
Dosyć klejące ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, krótko zagnieść i przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny do wyrastania. Po pierwszych 30 minutach należy ciasto złożyć na cztery: natłuszczonymi dłońmi chwytamy brzeg ciasta i wyciągamy do góry. To samo robimy z pozostałymi trzema brzegami- składamy jak w kopertę. Po kolejnych 30 minutach ponownie złożyć ciasto, po czym pozostawić jeszcze na godzinkę do wyrastania.
Dosyć klejące ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, krótko zagnieść i przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny do wyrastania. Po pierwszych 30 minutach należy ciasto złożyć na cztery: natłuszczonymi dłońmi chwytamy brzeg ciasta i wyciągamy do góry. To samo robimy z pozostałymi trzema brzegami- składamy jak w kopertę. Po kolejnych 30 minutach ponownie złożyć ciasto, po czym pozostawić jeszcze na godzinkę do wyrastania.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypując odrobiną mąki, by się nie kleiło, uformować podłużny lub okrągły bochenek. Dobrze go obtoczyć w mące i włożyć do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania, zlepieniem do góry (koszyk można zastąpić, np. sitkiem, miską lub durszlakiem wyłożonym gazą lub ściereczką również oprószoną mąką). Chleb pozostawić pod przykryciem na 60 minut. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 220 st.C.
Na płaską blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia wyłożyć chlebek z koszyczka. Dowolnie naciąć żyletką. Piec w 220 st.C przez około 40 minut (lub chwilę dłużej) do mocnego zarumienienia i głuchego odgłosu po uderzeniu spodu bochenka. Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Rady:
– chlebek warto przed pieczeniem spryskać wodą, zaparować piekarnik lub umieścić w nim naczynie z gorącą wodą. Pieczenie z parą wodną korzystnie wpływa na skórkę chleba i wspomaga wyrastanie.
1 komentarz
Fajny zdrowy chlebek na pewno zdrowszy niż ze sklepu.