Przyszła pora wykorzystać uwielbiane przez nas delicje, czyli popularne biszkopciki z galaretką oblane ciemną czekoladą. Kremowy sernik pieczony na kruchym spodzie z pomarańczową galaretką i delicjami na górze to smak wyborny! Musicie upiec i sami się przekonać, jakie to proste i przyjemne.
SKŁADNIKI
(na tortownicę o śr. 24-25 cm)
Kruchy spód:
- 80 g zimnego masła
- 120 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 1 kg tłustego mielonego twarogu (u mnie Mój Ulubiony z Wielunia)
- 1 szklanka cukru (220 g)
- 5 jajek
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
Dodatkowo:
- 2 galaretki pomarańczowe
- 700 ml gorącej wody
- ok. 250 g delicji pomarańczowych
PRZYGOTOWANIE
Kruchy spód: Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, wymieszać. Dodać sól i pokrojone w kostkę zimne masło, posiekać nożem na kruszonkę. Na koniec dodać żółtka i zagnieść wszystkie składniki w jednolitą kulę ciasta. Od razu wykleić ciasto na dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożone papierem do pieczenia. Spód ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarnika nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut do zarumienienia. Wyjąć i przestudzić. Formę z kruchym spodem owinąć od zewnątrz folią aluminiową (przygotowujemy sernik do pieczenia w kąpieli wodnej).
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka, twaróg i śmietankę kremówkę należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie. Składniki krótko zmiksować tylko do połączenia (nie należy napowietrzać masy!). Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 150-160 st.C przez około 60 minut, aż sernik będzie ścięty. Po tym czasie wyjąć tortownicę z kąpieli wodnej i studzić sernik w uchylonym piekarniku.
Galaretki pomarańczowe rozpuścić 700 ml gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia. Na wystudzony sernik poukładać pomarańczowe delicje, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce całą noc. Dopiero po stężeniu galaretki, można oddzielić sernik od rantów tortownicy. Smacznego!
RADY
- użyłam twarogu wiaderkowego Mój Ulubiony z Wielunia i ten właśnie ser Wam polecam. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu (26%/100 g), dlatego też w składnikach masy serowej nie ma masła.
- Nie wyjmujcie sernika po upieczeniu z formy ani nie oddzielajcie jego boków od tortownicy. Na wierzch będziemy wylewać galaretkę. Nie chcemy, by spłynęła pod sernik… 😉
- każdy sernik najsmaczniejszy jest po porządnym schłodzeniu. Pohamujmy swój apetyt i dajmy temu wypiekowi nabrać odpowiedniej konsystencji w lodówce.
- można przygotować inną wersję smakową tego sernika, zamieniając pomarańczowe delicje i pomarańczową galaretkę na wiśniowe, truskawkowe lub też cytrynowe odpowiedniki.
Szukasz więcej sernikowych inspiracji? Zajrzyj TUTAJ !
16 komentarzy
pamiętam jak moja mama na wszelkie szkolne imprezy musiała mi robić taki sernik, bo raz wzięłam do szkoły i tak posmakował wychowawczyni, że przy każdej okazji męczyła mamę o zrobienie
Smacznie! 🙂
Smakowite 😉
Masę serową trzeba bardzo ostrożnie i delikatnie wylać na Delicje. Wtedy nie wypłyną do góry 😉
Witam, można dodać 1 kg twarogu i wtedy dodatkowo jeszcze 1 jajko. Pozdrawiam!
Ciasto wyszło naprawdę mega pysze 🙂 🙂 tylko strasznie słodkie przez te delicje 😛 ale zdecydowanie polecam 🙂
Cieszę się, pozdrawiam! 😉
A jakie proporcje zrobić na prostokątną blache? Pozdrawiam
Przykładowo na blaszkę o wymiarach 32×24 cm należy zrobić z podwójnej porcji podanej w przepisie 🙂
Na pewno nie 😉
Wręcz przeciwnie- lekko namoczą się od masy serowej. Pozdrawiam!
W przeliczeniu na tortownicę to około x1,4. Zrobiłabym z 1 kg sera :).
Cześć! Przepis został zmodyfikowany. Zachęcam do zapoznania się z odświeżoną wersją 😉
Pozdrawiam!
Przepis został zmodyfikowany. Zachęcam do zapoznania się z odświeżoną wersją 😉
Pozdrawiam!
Cześć! Przepis został zmodyfikowany. Zachęcam do zapoznania się z odświeżoną wersją 😉
Witam serdecznie, czy można użyć mąki orkiszowej do wypieku ciast?
Witam, czy można użyć mąki orkiszowej do wypieku ciast?