2,8K
Hmm… takich bułek nie znajdziecie nigdzie indziej! Jakiś czas temu na parapecie w mojej kuchni leżały kilkudniowe bułki, z których jak zwykłe byłaby bułka tarta. Ja jednak miałam na nie inne plany ;). Zrobiłam bułki z bułek- tak z tych suchych czerstwych bułek z parapetu! Smak? Jak tradycyjne pszenne bułeczki, ale z ciekawym kawowym posmakiem. Serdecznie polecam!
Składniki: (na 8 sztuk)
Do namoczenia:
100 g suchych czerstwych bułek
200 g gorącej wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
Rozczyn:
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru
3 łyżki ciepłej wody
2 łyżki mąki pszennej
Ciasto właściwe:
cały powyższy rozczyn
namoczone bułki (patrz wyżej)
300 g mąki pszennej+ mąka do podsypywania
50 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka masła, stopionego i przestudzonego
Przygotowanie:
Do namoczenia: Do gorącej wody dodać kawę i cukier, wymieszać. Bułki pokruszyć na kawałki, zalać kawą. Dobrze docisnąć, obciążyć, np. talerzem, by każdy kawałek pieczywa się namoczył. Odstawić na bok na 15 minut. Bułki powinny wchłonąć cały płyn.
Rozczyn: Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać mąkę, wymieszać i odstawić na bok na 30 minut (rozczyn urośnie).
Ciasto właściwe: Wszystkie składniki łącznie z namoczoną bułką i wyrośniętym rozczynem wyrobić mikserem z hakiem do uzyskania elastycznego, lepkiego ciasta. Przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 60-90 minut do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami podsypując mąką. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętajcie o zachowaniu odległości pomiędzy bułkami). Odstawić na 30 minut do napuszenia.
W tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Bułki piec przez 13-15 minut do zarumienienia i wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
2 komentarze
super pomysł:)
ciekawy pomysł. Ja do tej pory czerstwe bułki wykorzystywałam tylko do tostów francuskich