2,5K
Za niespełna pół roku przygoda życia w Lizbonie, a tymczasem ogromne przygotowanie do tego miesięcznego wyjazdu na praktyki. Podstawą angielski, troszkę portugalski, a przede wszystkim dużo spraw organizacyjnych i integracyjnych grupę. Dobrze przed wyjazdem „skosztować” odrobiny kultury i obyczajów tego kraju i oczywiście wtajemniczyć się w tradycyjne potrawy tamtego regionu. Dzisiaj Pastéis de nata, czyli słynne portugalskie ciasteczka- tartaletki z ciasta francuskiego wypełnione kremem jajecznym. Już nie mogę się doczekać, gdy kupię je w prawdziwej portugalskiej cukierni! 😀
Składniki: (na 12 sztuk)
Krem:
250 ml mleka
30 g mąki pszennej
½ laski cynamonu
skórka otarta z cytryny
125 ml wody
150 g cukru (lub mniej- są bardzo słodkie)
4 żółtka
Dodatkowo:
1 op. gotowego ciasta francuskiego (275 g)
drobne owoce do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć, ściągnąć papier. Zwinąć z powrotem w rulon, ale tym razem już ciaśniejszy. Pokroić na 12 równych części.
Formę na muffiny (u mnie silikonowa) wysmarować masłem. Każdą część ciasta francuskiego spłaszczyć w dłoniach i wylepić nimi wgłębienia foremek.
Krem: Połowę ilości mleka zagotować w garnuszku razem ze skórką cytrynową i laską cynamonu. W reszcie mleka rozprowadzić mąkę tak, by nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Następnie zdjąć z palnika i odstawić na bok.
W innym garnuszku zagotować wodę z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlać strumieniem do mlecznej masy, energicznie mieszać.
Żółtka roztrzepać w misce, również strumyczkiem wlać do gorącej masy nieustannie mieszając. Całość przelać przez sitko, by pozbyć się grudek, cynamonu i skórki z cytryny.
Tak przygotowaną masę przelać do foremek z ciastem pozostawiając mały odstęp od górnej krawędzi. Piec w 250 st.C przez ok. 17 minut. Ciasteczka powinny się lekko przypalać z wierzchu. Po przestudzeniu delikatnie oddzielić nożykiem od boków foremek. Można oprószyć cukrem pudrem i cynamonem lub/i podawać z drobnymi owocami. Smacznego!
1 komentarz
To z pewnością będzie niesamowite doświadczenie 🙂 Powodzenia!
A ciasteczka kuszą niesamowicie 🙂