9,7K
Krótko mówiąc, to mój prosty sposób na wykorzystanie wiśni, które latem zamroziłam, by cieszyć się nimi nawet w zimie. Oczywiście kompot można zrobić również ze świeżych wiśni, nic nie stoi na przeszkodzie. W przepisie podałam orientacyjną ilość cukru, którą dostosujcie do swoich upodobań. Jeśli nie lubcie zbyt słodkich kompotów, dajcie go mniej. Polecam!
Składniki:
1 l wody
400 g mrożonych wiśni
3/4 szkl cukru*
*ilość cukru dostosujcie do swoich upodobań.
Przygotowanie:
Wodę zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dodać do wody mrożone wiśnie, garnek przykryć pokrywką i dalej gotować. Od ponownego zagotowania trzymać na ogniu jeszcze przez około 10-15 minut, po czym zdjąć garnek z ognia i pozostawić kompot do przestudzenia. Smacznego!
1 komentarz
bardzo lubię zwłaszcza z wiśni