Kasza jaglana nie bez powodu nazywana jest królową kasz… pełna dóbr dla naszego organizmu i… ten niebywały smak! 🙂 Średnio jadam ją 3 razy w tygodniu. Czasem na śniadanie, czasem na obiad, a nawet i kolację. Najbardziej jednak uwielbiam ją w postaci porannej jaglanki lub właśnie takich placuszków. Dzisiejsze placuszki oprócz ukochanej kaszy mają w sobie również nasiona chia. Słodycz fajnie przełamują kwaskowate wiśnie. Polecam!
Składniki: (na ok. 18 placuszków)
Jaglane placuszki:
150 g ugotowanej kaszy jaglanej
2 jajka
100 ml mleka
100 g miodu
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka nasion chia
Dodatkowo:
odrobina oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni
200 g wiśni (świeżych lub z kompotu)
Przygotowanie:
Jaglane placuszki: Wszystkie składniki oprócz nasion chia zmiksować blenderem do gładkości. Na koniec łyżką wmieszać nasiona.
Patelnię rozgrzać natłuszczając ją odrobiną oleju. Łyżką nakładać porcje masy jaglanej (1 łyżka = 1 placuszek). Placuszki smażyć na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z wiśniami. Smacznego!
1 komentarz
Musiały smakować wybornie 🙂
Też bardzo kaszę jaglaną lubię 🙂