3,5K
Zwykły biszkopcik przełożony marmoladą i kremem czekoladowym. Nie za wysokie, takie prościutkie i lekkie :). Ciasto w sam raz na weekend! Dziękuję wszystkim Paniom, które podrzuciły wczoraj na Fb swoje pomysły dotyczące nazwy ciasta. „Kanapka” do mnie przemówiła i inspirując się Waszymi komentarzami zdecydowałam się właśnie na taką nazwę ;).
Składniki: (na kwadratową blaszkę 24×24 cm)
Ciasto biszkoptowe:
3 duże jajka
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
120 g mąki pszennej tortowej przesianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju rzepakowego
Krem czekoladowy:
150 g kremu czekoladowo-orzechowego, np. Nutella
100 g ubitej śmietanki kremówki 30%
1 płaska łyżeczka żelatyny
3 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
dowolny poncz, np. herbata z cukrem i cytryną
ok. 300 g marmolady
kilka kostek białej i ciemnej czekolady
ok. 300 g marmolady
kilka kostek białej i ciemnej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto biszkoptowe: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesiane, suche składniki oraz wlać olej i aromat, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
Masę przelać do kwadratowej blaszki o boku 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 2 równe blaty nasączając je, np. herbatą z cukrem i cytryną.
Krem czekoladowy: Żelatynę zalać zimną wodą, po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by się rozpuściła. Przestudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dodawać do Nutelli, miksować. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki kremu, dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany z Nutellą. Od razu zmiksować na najwyższych obrotach miksera.
Pierwszy blat biszkoptowy wysmarować marmoladą (gdyby była za twarda i źle się rozsmarowywała można ją lekko podgrzać), wyrównać i przykryć II biszkoptem. Na wierzch wyłożyć krem czekoladowy, posypać startymi na tarce lub przy pomocy obieraczki do warzyw (na tak zwane wiórki) wymieszanymi czekoladami: ciemną i białą. Ciasto schłodzić w lodówce, aż krem będzie się dobrze kroił. Smacznego!
2 komentarze
Hej! Chciałam się upewnić czy chodzi o 100g śmietany kremówki czy 100ml? 🙂 Ponieważ na opakowaniach jest zawsze podane w ml i nie wiem ile kupić 😉
Tak jak w przepisie- 100 g 😉