Domowe mleko owsiane to świetny zamiennik tradycyjnego. Potrzebne są zaledwie dwa składniki: płatki owsiane i woda. Nie obejdzie się również bez blendera lub malaksera. Owsiane mleko może być wykorzystywane praktycznie do wszystkiego. Według upodobań można je dosłodzić lub wzbogadzić o szczyptę cynamonu. Serdecznie polecam!
Składniki: (na 0,5 l mleka)
100 g płatków owsianych
500 ml wody mineralnej
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypać do misy rozdrabniacza lub blendera, zalać wodą. Zmiksować przez około minutkę, aż płatki zostaną zmielone.
Masę przecedzić przez gazę lub ściereczkę. Powstały płyn to nasze mleczko owsiane.
Mleko przechowywać do 2 dni w lodówce. Można je dosłodzić, np. miodem. Smacznego!
1 komentarz
Super ! nie wiedziałam, że to takie proste 🙂