2,7K
Domowe mleko owsiane to świetny zamiennik tradycyjnego. Potrzebne są zaledwie dwa składniki: płatki owsiane i woda. Nie obejdzie się również bez blendera lub malaksera. Owsiane mleko może być wykorzystywane praktycznie do wszystkiego. Według upodobań można je dosłodzić lub wzbogadzić o szczyptę cynamonu. Serdecznie polecam!
Składniki: (na 0,5 l mleka)
100 g płatków owsianych
500 ml wody mineralnej
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypać do misy rozdrabniacza lub blendera, zalać wodą. Zmiksować przez około minutkę, aż płatki zostaną zmielone.
Masę przecedzić przez gazę lub ściereczkę. Powstały płyn to nasze mleczko owsiane.
Mleko przechowywać do 2 dni w lodówce. Można je dosłodzić, np. miodem. Smacznego!
3 komentarze
Super ! nie wiedziałam, że to takie proste 🙂
Postanowiłam ograniczyć w swojej diecie produkty odzwierzęce, a jednak nie wyobrażam sobie pić kawy bez mleka. Przez to szukam jakiegoś zdrowszego zamiennika. U koleżanki spróbowałam właśnie mleka owsianego i bardzo mi one posmakowało. Spróbuję takie zrobić sama w swojej kuchni. Nie wydaje się to zbyt skomplikowane, więc chyba dam radę! Dzięki za ten przepis. 🙂
Mam takie pytanie. Czy można użyć zwykłej wody z kranu/lub przefiltrowanej? Pozdrawiam.