2,7K
150 g zimnego masła
Przygotowanie:
Masło, mąkę i cukier puder wyrobić palcami na kruszonkę, dodać aromat, żółtka i zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić je na 2 równe części. Do jednej dodać kilka kropel czerwonego barwnika, wyrobić, by uzyskać różowe ciasto. Obie części schłodzić w lodówce przez 30 minut (lub dłużej).
Po tym czasie obydwie części ciasta podzielić na pół tak, by uzyskać 2 kawałki ciasta różowego i 2 kawałki jasnego. Każdą część ukulać w wałeczek o długości 18 cm i szerokości ok. 2,5 cm. Na jasny wałeczek położyć różowy, docisnąć, by wałeczki się skleiły. To samo zrobić z drugim jasnym i różowym wałeczkiem. Na koniec zlepić całość na wzór szachownicy (patrz zdjęcia poniżej).
Po tym czasie odwinąć z folii i pokroić na plastry o grubości 4-5 mm. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 10 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Ciasteczka z rodziny tych spiralnie zakręconych. Odrobina czerwonego barwnika i apetyczne dwukolorowe ciacha gotowe. Po zagnieceniu rozdzielamy ciasto na dwie części, jedną barwimy na różowo i w charakterystyczny sposób sklejamy poszczególne wałeczki w szachownicę. Naturalnie kruche i maślane, do herbatki jak znalazł ;).
Składniki: (na ok. 35 sztuk)
150 g zimnego masła
75 g cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
230 g mąki pszennej
2 żółtka
kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
Przygotowanie:
Masło, mąkę i cukier puder wyrobić palcami na kruszonkę, dodać aromat, żółtka i zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić je na 2 równe części. Do jednej dodać kilka kropel czerwonego barwnika, wyrobić, by uzyskać różowe ciasto. Obie części schłodzić w lodówce przez 30 minut (lub dłużej).
Po tym czasie obydwie części ciasta podzielić na pół tak, by uzyskać 2 kawałki ciasta różowego i 2 kawałki jasnego. Każdą część ukulać w wałeczek o długości 18 cm i szerokości ok. 2,5 cm. Na jasny wałeczek położyć różowy, docisnąć, by wałeczki się skleiły. To samo zrobić z drugim jasnym i różowym wałeczkiem. Na koniec zlepić całość na wzór szachownicy (patrz zdjęcia poniżej).
Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki na około 30-60 minut.
Po tym czasie odwinąć z folii i pokroić na plastry o grubości 4-5 mm. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 10 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!